27 Ağustos 2015 Perşembe


Kent Mektupları



TAK (TASARIM ATÖLYESİ KADIKÖY)
Arif Atılgan
Bileşenleri Kadıköy Belediyesi, Çekül Vakfı ve Kentsel Strateji Şirketi olan TAK, bir süredir Kadıköy’de çalışmalarına devam etmektedir. Yetkililer buradaki çalışmaları şöyle ifade etmektedirler: ‘Tasarım Atölyesinde, Kadıköy İlçesine dair fikir projelerinin geliştirileceği, kamu, özel ve sivil toplum örgüt temsilcilerinin de katılacağı Stratejik Tasarım çalışmaları gerçekleştirilmektir’. Anlaşılabildiği kadarı ile daha çok genç tasarımcılar burada çalışmaktadırlar. Aslında genel anlamda böyle bir çalışmaya hayır demek doğru değildir. Kadıköy’ün çeşitli yerlerinde yapılacak tasarımlarla hem fonksiyonellik hem de estetik anlamda ilçeye değer katmak istiyor olabilirler. Ancak bu çalışmaları yapacak olanların, daha önce, özellikle alttaki konularda özen göstermeleri gerekmektedir.
Tarihi Özen Sinemasının TAK Haline Getirilmiş Hali

Öncelikle ilçenin gerekli belediye hizmetlerinden yararlandığı hissedilememektedir. Eskiden Kadıköy İskelesine vapurdan indiğimizde bizi ferahlık karşılarken bugün karmaşa karşılamaktadır.  Çarşı içersindeki masalarda otururken yanınızdan çöp arabası geçebilmektedir. Kadıköy-Haydarpaşa arasında yürürken seyredilen görüntü Anadolu’nun en ücra kasabalarında bile yoktur. Söğütlüçeşme meydanı da öyle. İlçenin tamamında en kibar deyimle genel bir sakillik görülmektedir.

TAK’ın bulunduğu bina, Kadıköy’ün günümüze kalmış en eski sinema binasıdır. Bina bugün bir hangar durumuna getirilmiştir. Tescili eser olan bu binanın rölöve restitüsyon restorasyon projelerinin ilgili kuruldan onaylatılarak Kadıköy Belediyesinden alınacak ruhsatla restore edilmesi gerekmektedir. Tabi bu arada binanın güçlendirilmesi de gerekmektedir. Bu işlemler yapılmadan böyle bir binanın kullanılması hem yasal değildir hem de tehlikelidir. Başka biri böyle bir şey yapsa o durumu önlemesi gereken kurum Kadıköy Belediyesidir. Ayrıca eski eser tescilli bir binanın böyle kullanılmaması için ilk eleştiri yapması gereken kurum ise Çekül Vakfıdır. Değerli iki kurum olarak gördüğüm Kadıköy Belediyesi ve Çekül Vakfının böyle bir binayı kullanma yanlışlığını nasıl yaptığına akıl erdirmek mümkün değildir.

Kadıköy Belediyesi kamu kurumudur dolayısıyla kamu yararını gözetmek durumundadır. Çekül Vakfı vakıftır dolayısıyla vakıf senedinde yazılmış olan bir kamu yararı için çalışmak durumundadır. Ancak TAK ın üçüncü bileşeni özel şirkettir. Özel şirketin amacı karlılıktır ve bu da çok doğaldır. Kadıköy Belediyesi ve Çekül Vakfı böyle bir birlikteliğin içersinde olmamalıdırlar.

Bunun dışında Özen Sineması Binası ile demiryolu arasında sokak bulunmaktadır. Bu sokak ta binanın içine katılmıştır ki bu da bir imar delinmesidir. İmar delinmesini önlemesi gereken kurum ilgili belediyesidir.

Görüldüğü gibi TAK, kurallara aykırı olarak tadil edilen bir mekânı kullanmaktadır. Kadıköy’ü de bu anlayışla mı tasarlayacaktır? Bütün bunların üzerine buranın açılışını Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na yaptırmışlardır.

Aslında TAK doğru bir çalışmayı ve amacı içermektedir. Ancak yukarıdaki yazdıklarım dikkate alınırsa bu iş, üstü başı perişan bir kadına gerdanlık takmaya benzemiştir. Önce Kadıköy’ün görüntüsüne ferahlık getirilmeli, Özen Sinemasının tarihi kimliğine saygı gösterilmeli, bu anlamda yukarıda yazılanlar yerine getirilmelidir.

Bütçesi de merak edilen TAK da yapılan çalışmalar kendine özeldir. Burada yapılan elit çalışmalar ilçenin çeşitli yerlerinde uygulanacaktır. Anlaşılan TAK takilere göre halkımız da onları beğenmek zorundadır. Hâlbuki halk için yapılacak uygulamalar önce halkın kendisine sorulmalıdır. Nitekim görebildiğimiz ilk uygulaması Bahariyede eski mc donalds havuzunun bulunduğu meydana yapılan Kırmızı Balık Heykelidir. Duyduğumuz kadarıyla Caferağa Mahallesi sakinleri bu uygulamaya tepkilidirler. Bu eleştirinin, eserin sanatçısı ile bir ilgisi yoktur. Sadece insanların oranın kendi isteklerine uygun bir şekilde düzenlenmesini isteyebilecekleri düşünülmeli idi.


Kırmızı Balık Heykeli Ve Altına Yazılan Yorumlar

Halkımızın kendi kendini en iyi idare edebilmesi özgür ve özerk kent konseyleri ile olmak durumundadır. Ama kent konseyleri belediyelerinin etkisinde olduğu için muhalefet görevlerini yerine getirememektedirler. Onlara alternatif olarak artık mahalle dayanışmaları kurulmuştur. Mahalle dayanışmaları şimdiye kadar belediyelerin kurduğu mahalle gönüllülerinden başka türde bir yapılanmadır. İlginç olan, bu yapılanmayı onaylayan mahalle gönüllüleri de mahalle dayanışmalarının içersine girmeyi tercih etmektedirler. Mahalle dayanışmaları Taksim eylemlerinin halkımıza kattığı önemli kazançlardan biridir. Halk artık amacına uygun uygulaması olamayan kent konseyleri ve mahalle gönüllülerini önemsememeye başlamıştır. Topluma seslerini daha rahat duyurabilecekleri mahalle dayanışmalarında toplanmayı tercih etmektedirler.

Yeldeğirmeninde yapılan yanlış işlerden biri olan Özen Sinemasının saygısız ve kurallara aykırı kullanımına son verilmelidir. Özen Sineması kesinlikle tekrar sinema haline getirilmeli ve öyle kullanılmalıdır. Ayrıca Özen Sineması yasal ve sağlam hale getirilinceye kadar boşaltılmalı, kullanılmamalıdır.      

Kadıköy oldukça yorgun gözükmektedir, belli ki Kadıköy’ün yöneticileri de aynı şekilde yorgundurlar. TAK’ ın makyajı ile bu yorgunlukların kapatılacağı düşünülüyorsa yanlış düşünüldüğü bilinmelidir.
ARİF ATILGAN EYLÜL 2013


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder