27 Ağustos 2015 Perşembe


Kent Mektupları



KURBAĞALIDERE VADİSİ FİKİR PROJESİ YARIŞMASI KOLOKYUMU
Arif Atılgan
21 Eylül 2013 Cumartesi günü CKM de Kurbağalıdere Vadisi Fikir Projesi Yarışmasının Kolokyumu yapıldı. Kolokyum Belediye Başkanının açılış konuşması ile açıldı ve ödül alan 5 projenin sahiplerine ödülleri takdim edildi. Aynı zamanda danışman jüri üyesi olan Belediye Başkanı ’İnanıyorum ki Büyükşehir ile uyumu yakalayabilirsek bu projelerin büyük bir bölümünü hayata geçirmek isteriz’ dedi. Başka bir danışman jüri üyesi de geçtiğimiz günlerde buna benzer bir açıklama yapmıştı. Tören yapılan salonda yarışmacılar ve az sayıda konuya ilgi duyan insan vardı. Bu az sayıdaki insanların çoğunluğunu da bu yarışmaya karşı olan Kuşdili Platformu üyeleri sağlıyorlardı. Bu arada bir gün önce Kuşdilinde Kuşdili Platformunun yaptığı basın açıklamasına daha çok katılım olduğunu belirtmek isterim.
 Toplantının tartışmaları sırasında yapılan konuşmalar Kuşdili Platformunun daha önceden yaptığı eleştirilerin gerçekliğini kanıtlamıştı.
 -Yarışmanın adındaki ‘vadi’ kelimesi yanlıştı. Zira akarsuların taşma alanları ovalarda oluşurdu. Yarışma Alanı da Kurbağalıderenin taşma alanı idi. Yani yarışmanın adında bir yanlışlık vardı.
-Yarışmanın şartnamesinde Kuşdili Çayırının korunacak alan olarak gösterilmemesi büyük bir hata idi. Bu hata yarışmayı düzenleyenlerin konuya bakışını aksettiriyordu.
-Yarışmanın jüri heyetinde peyzaj mimarının bulunmaması affedilemezdi. Bu sebepten derece alamayan peyzaj mimarı proje sahipleri, dava açmak hakkını bile kazanabilirlerdi. Zira jüride onların eserlerini değerlendirecek kimse yoktu.
-Yarışma şartnamesinde Etkileşim Alanı olarak gösterildiği iddia edilen Söğütlüçeşme ile D100 arasındaki dere kenarı, projelerde yarışmacılar tarafından yarışma alanı olarak değerlendirilmiş gözükmekte idiler. Ancak buralara yapılan yeşil kuşaklar çok büyük istimlâk sorunlarını ortaya çıkaracaktı. O zaman ise buradaki insanların kentsel dönüşüme tabi tutulacakları belli olmaktadır.

 Sonradan öğrendiğim bir açıklamaya göre, yarışma asil jüri heyetinden 2 üye, yedek üyeler ile raportörler meslek odası üyesi imişler. Yani 5 kişilik asil jüri heyetinden 3 kişi meslek odalarının üyesi değillermiş. Asil jüri heyetinde 3 mimar, 1 Şehir plancısı ve 1 işletme mühendisi bulunmaktadır. Meslek Odalarının üyesi olmayanları merak etmiyorum. Ancak bildiğim kadarıyla bir insan meslek odasına kaydolduğu takdirde mesleki sıfatını kullanabilir. Bu açıklamaya danışman jüri heyeti ve raportör yardımcıları da dâhilse danışman jüri üyesi olan 5 kişinin 4 tanesinin, raportör yardımcısı 2 kişinin 2 tanesinin de mesleki sıfatlarını kullandıklarını görüyoruz.
Yarışmanın aceleye getirildiği belli olmaktadır. Bu açıdan yarışmaya katılanlara, Jüri Heyetine ve projelere pek bir şey söylenemez. Bu yarışmanın fikir projesi yarışmasının boyunu aştığı belli olmaktadır. Hâlbuki sadece Kuşdili Çayırından denize kadar olan bölge, Kuşdili Çayırı ağırlıklı olarak düzenlense daha doğru ayağı yere basan bir fikir yarışması olabilirdi.

Yarışma bu şekli ile aslında D100 den denize kadar, Kadıköy’ün bugün ve yakın gelecekteki en sorunlu alanının kapsamlı bir şehir planlama yarışması olabilirdi. Fikir yarışması değil. Bunun için de çok daha ince eleyip sık dokuyarak gerçekleştirilmeliydi.

Bu arada konuşma yapanların önemli bir kısmı Mimarlar Odasına eleştirel şeyler söylediler. Bu eleştirilere cevap vermek, Mimarlar Odasını savunmak ise Mimarlar Odasının dışında bulunan bana düştü. Ben ve Kuşdili Platformundaki mimar olmayan arkadaşlarım Mimarlar Odasını savunduk. Bu yarışmaya kınama yazısı gönderen Mimarlar Odası Anadolu 1. Bölge Temsilciliği buraya tam kadro gelmeli ve kınama yazısını açıklamalı idiler. Ayrıca Peyzaj Mimarları Odasından da hiç kimse yoktu. Hâlbuki yarışmanın tartışma konularının başında jüride peyzaj mimarının bulunmaması geliyordu.

Kadıköy Belediyesinin bu yarışmaya oldukça yüklü bir meblağ harcamış olduğu bellidir. Bu miktar halka açıklanmalı Kadıköy Belediyesinin bütçesi içersindeki oranı belli olmalıdır. Zira halkın parası harcanmaktadır.  

Sonuçta başarısız düzenlenmiş bir yarışma son bulmuş oldu. Bu yarışmayı ilçenin açık alanlarında sergilememelerini, CKM den dışarı çıkarmamalarını öneririm.
ARİF ATILGAN  2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder