23 Mart 2015 Pazartesi

Haydarpaşa



DEMİRYOLLARINDA ASKERLER ETKİNDİ
Arif Atılgan

Behiç Erkin’in asker kökenli olmasından da anlaşılacağı gibi DDY de uzun yıllar askerler etkin olmuştur. Zira Kurtuluş Savaşı yıllarında Anadolu’da asker sevkiyatı için parça parça demiryolu hatları inşa edilmişti. Daha önce Osmanlı İmparatorluğu zamanında Almanlar, İngilizler, Fransızlar çeşitli hatları işletmişlerdi. Ancak buralarda Türkleri değil Rumları çalıştırmışlardı. Cumhuriyetle birlikte askeri demiryolu birliklerine önem verilmiş, ilk olarak Afyonda 3 bölüklü bir tabur kurulmuş, daha sonra bu tabur Demiryolu alayına döndürülmüştür.

                                                                         Askerler

Demiryolu subayları, muhabere ve istihkâm subayları ile birlikte önce İstanbul Harbiye’de sonra yine İstanbul Maçka’daki Fen Tatbikat okulunda yetiştiriliyorlardı. 1935 yılında Kara Harp Okulunun Ankara’ya alınmasından sonra Maçka Fen Tatbikat Okulu da Ankara Mamak’a taşındı.

1949- 1950 yıllarında TC Demiryolları Personelinin sivillerden olmasına karar verildi. Zira sefer zamanında sivillerinde bu işi yapabilmeleri istendi. Demiryolu sınıfındaki subay, astsubaylar da istihkâm ve ulaştırma sınıflarına kaydırılarak bu sınıfa son verildi.
ARİF ATILGAN HAYDARPAŞA KİTABI







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder