9 Şubat 2015 Pazartesi


Yeldeğirmeni


YELDEĞİRMENİ’NİN DOKTORLARI
Arif Atılgan

Yeldeğirmeni’nde yıllarca insanlara hizmet etmiş iki doktor bulunmaktadır. İkisi de Yahudi olan bu insanları semtliler hep anımsamaktadırlar.

Dr.Viktor Bitran: Yeldeğirmeni’nin ünlü doktoru Bitran Bey İskele sokağın en üst bölümündeki evinde yaşardı. Aynı zamanda muayenehanesi olan evi yıllar öncesindeki gibi durmaktadır. Semtin tarihinden bir iz olan o ev, sahibiyle birlikte hep gönüllerde yaşayacaktır.

                                                                  Dr Bitran’ın Evi

Dr.Albert Benazio: Uzun Hafız Sokağı’nın Karakolhane Caddesi’yle kesiştiği üst sol köşedeki evini hem ikamet hem de muayenehane olarak kullanırdı. Bugün Dr.Benazio’nun kullandığı katları boş olan binanın altında o yıllarda Albert’in ve Sabahattin'in bakkal dükkânları vardı. Sokağın iç tarafında ise Jak Usta’nın Lostra Salonu bulunmaktaydı. Bugün orada Dr.Benazio yok ama üzerinde anılar olan yıpranmış bir bina bulunmaktadır.
                                                                           
                                                                Dr Benazio’nun Evi

Semtte benim fark etmediğim başka doktorlar da vardır belki ama Dr Bitran ve Dr Benazio her kesin bildiği belirgin karakterlerdi.
ARİF ATILGAN YELDEĞİRMENİ KİTABI


                                                         

1 yorum:

  1. Sevgili Arif yeldeğirmeni caddeden talimhane yönüne doğru gidildiğinde Gazi Mustafa Kemal ilkokulunun çeşme olan köşesine gelmeden önce sağda Dr.Mehmet Ali beyin muayenehanesi vardı.Bilmem hatırladın mı?

    YanıtlaSil