30 Aralık 2014 Salı


FENERBAHÇE
Arif Atılgan
Bugüne kadar Fenerbahçe’ye 36 kişi başkanlık yapmıştır. Bazılarının birden fazla dönem başkanlık yaptığı bu insanlardan üç tanesi ilginç kişilikleri olan insanlardır.
Dr. Nazım Bey: 1916-1918 yılları arasında başkanlık yapmıştır. O yıllarda Ülkede etkili olan İttihat ve Terraki Fırkasının önemli kişisidir. Kendisi Maarif Nazırlığı da yapmıştır. Papazın Çayırı olarak bilinen sahanın İngilizlerden alınmasını sağlamıştır. Etkili kimliğinden Fenerbahçe’yi yararlandırmıştır. 1926 yılında İzmir Suikastına karıştığı ileri sürülerek idam edilmiştir.

Şükrü Saraçoğlu: 1934-1950 yılları arasında başkanlık yapan Şükrü Saraçoğlu Papazın Çayırının yani şimdiki stadın tapusunun Fenerbahçe’ye verilmesini sağlamıştır. Fenerbahçe’ye başkanlık yaptığı dönemde başbakanlık, bakanlık yapan Şükrü Saraçoğlu o dönemde iktidarın en önemli kişilerindendir. 1950 yılında ülkede iktidar değişince Fenerbahçe başkanlığını yeni iktidara yakın kişilere bırakmıştır.

Aziz Yıldırım: 1998 yılından itibaren başkandır. 2014 yılında, o yıla kadar 16 yıl ile kulübün en uzun başkanlık yapma rekoruna sahip olan Şükrü Saraçoğlu’nu geçmiştir. Bu yıl başkanlığı 17. Yılı doldurduğu için en uzun başkanlık yapan kişi olmuştur.

Aziz Yıldırım spor kulübü idaresine diğerlerinden ayrı yeni bir kimlik getirmiştir. Ondan önce Fenerbahçe de diğer kulüpler gibi daima iktidara yakın durularak yönetilmişti. Aziz Yıldırım kulüplerin kendi gelirleriyle giderlerini karşılar hale gelmelerini sağlamaları gerektiğini düşünmüştü. Onun zamanında kulübün Devlete borcu kalmamıştır. Ayrıca Fenerbahçe kendi stadını kendi yapan ilk ve tek kulüp olmuştur.

2011 yılının 3 Temmuzunda Aziz Yıldırım’a ve Fenerbahçe’ye bir operasyon yapılmıştır. Bizim uzmanlık konumuzun dışında olan bazı suçlamalar kendisine yöneltilmiş, yargılanmış ve hapis yatırılmıştır. Bu olaylar olmasa Fenerbahçe’nin büyük bir hamle yapacağı, Ülke futbol topluluğunun üzerinde bir konuma geleceği görülmekteydi.

2014 yılında ülkede yaşanan yeni gelişmeler sonucu Aziz Yıldırım’ın yargılandığı Özel Yetkili Mahkemeler yürürlükten kaldırılmış, buralarda yargılananların yeniden yargılanmaları olanağı oluşmuştur. Aziz Yıldırım yeniden yargılanacak büyük bir ihtimalle suçsuz ilan edilecektir.

Süreçte Fenerbahçe camiası tüm taraftarlarıyla birlikte önemli bir sınav vermiş, başkanına sahip çıkmış, güçlenmiştir. Yeni başlatılan 1milyon üye projesi de hayata geçirilirse çok daha güçlenecekleri bellidir.

Ancak bu süreçte Ülke futbolu zarar görmüştür. Yurt dışında prestij kaybedilmiş, tribünlere bile siyaset girmiş, insanlar futboldan soğumuştur.   

Medyada futbol sahasının dışının tartışıldığı programlar insanları bıktırmıştır. Bugün gelinen noktada büyük takımların aralarında oynadıkları derby müsabakalarında bile tribünler boş kalmaktadır.

Belli ki konular sonuçlanıncaya kadar Aziz Yıldırım başkanlıkta kalacaktır. Bence futbol hatta spor camiasında da ‘Çözüm Süreci’ yaşanması gerekmektedir.
ARİF ATILGAN KASIM 2014

     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder