18 Aralık 2014 Perşembe


Yeldeğirmeni
 
saınt Euphemie Fransız Kız ORTAOKULU yanındaki kilise. (EglisİA N.D. du Rosaire)
Arif Atılgan
 
Saint Euphemie Fransız Kız Ortaokulu bitişiğindeki  bu bina okulla birlikte inşa edilmiştir. Diğer yabancı okullar gibi bu okul da kilisesiyle birlikte işlevlendirilmiştir.
 
Alt katında okulun iç bahçesinden de girilebilen bir toplantı salonu bulunan kilise balkondaki kadınlar bölümü ile birlikte oldukça gösterişli bir yapıdır.
 
1950 li yıllardan sonra kullanılmamaya başlanan kilisenin pencerelerindeki vitrayların, duvarlarındaki ve tavanındaki freskoların çok hoş ve değerli olduklarını belirtmek isterim.
 
Kilisenin içi 1980 li yıllarda spor salonu olarak kullanılmıştı. Bu kullanım gerek taşıyıcı sistemini ve gerekse iç görünümünü oldukça harap bir duruma sokmuştur. 2000 li yıllarda ise deprem dolayısıyla boşaltılan bitişiğindeki okul ile birlikte kilise de film seti olarak kullanıldı. Bütün bu sorumsuzluklar binayı oldukça hırpalamıştı.
 


                                                  Kilisenin 2007 Yılındaki Dış Görünüşü.
  
                                                  Kilisenin 2014 Yılındaki Dış Görünüşü.
 
2012 yılında Kadıköy Belediyesi kiliseyi satın aldı. 2014 yılında restore ederek burayı sanat merkezi haline getirdi.
 
Kiliseyi 1950 li yılların ikinci yarısından itibaren anımsıyorum. Kapalıydı ve kullanılmıyordu. 2007 yılında Yeldeğirmeni kitabımı hazırlarken içersine girip fotoğraflar çekmiştim. Oldukça haraptı ve taşıyıcı sistemi de hasarlıydı. Altındaki salona monte edilen çelik kiriş-kolonlarla ilkel bir şekilde de olsa güçlendirilmişti. Belediyenin satın alarak restore ettirmesi çok yararlı olmuştur. 
 
                                                  Kilisenin 2007 Yılındaki İç Görünüşü.
 
                                                  Kilisenin 2014 Yılındaki İç Görünüşü.
 
Benim Kemal Atatürk Ortaokulunda öğrenci olduğum 1960 lı yılların başlarında Kilisenin alt katı okul tarafından kullanılan müsamere salonuydu. Bugün restorasyon sonrası bu salon yarı yarıya küçültülmüş, yarısı tuvalet vs yapılmış.
 
Diğer yandan kilisenin karşısındaki arsada 1960 lı yıllarda yüksek bahçe duvarları içersinde bulunan güzel bir ev bulunmaktaydı. Hatta bahçesinde hayranlıkla izlediğim Dalmaçya cinsi bir köpek te vardı. Okula ait olduğu Pervititch Haritasında belli olan bu arsada ise büyük bir ihtimalle Papazın evi bulunmakta idi. Sonraki yıllarda bu ev yıkılmış arsa boş kalmıştı. Son yıllarda ise burayı otopark olarak işletiyorlardı. Sanırım Belediye tarafından kilise satın alınınca bu arsanın da sahibi olundu ve arsa park haline getirildi.
 
‘Eglisia N.D. Du Rosaire’ isimli kilise Yeldeğirmeni’ndeki Katolik kilisesidir. N. D. harfleri Notre Dame kelimelerinin kısaltılmışıdır. Kilisenin adının belge anlamında Türkçesini bulamadım. Araştırmalarıma göre ‘Rosaire Validemizin Kilisesi’ anlamında olmaktadır. Burada gerek Rosaire gerekse Validemiz kelimelerinin her ikisi de Meryem Anayı ifade etmektedir.
ARİF ATILGAN YELDEĞİRMENİ KİTABI
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2 yorum:

  1. 1960 lı yıllarda Kemal Atatürk Ortaokulunda okurken şimdiki sanat merkezinin içinde bir bölümde beden eğitimi dersi görürdük. Bir dönem Fenerbahçe kulübünün başkanlığını yapan Metin Aşık biraz kilolu idi kasadan gelir gelir atlayamazdı bizde gülümserdik. Çocukluk. Metin Aşık rahmetli oldu. Mekanı cennet olsun.Altıyolda Duygu Asenanın evine yakın bir yerde otururdu. 2 / G sınıfından Teoman Köstepen ( Diş Doktoru oldu ) Metin Aşık , Ben berabar okula gelirdik. Hey gidi günler hey

    YanıtlaSil
  2. Yorum bahsettiğim Duygu Asena 'da rahmetli . Mekanı cennet olsun.

    YanıtlaSil