2 Ocak 2015 Cuma


Yeldeğirmeni


RUM ORTODOKS KİLİSESİ VE OKULU (AYİOS YEORGİOS RUM ORTODOKS KİLİSESİ)
Arif Atılgan

2007 yılında, Rum Ortodoks Kilisesiyle ilgili olarak okuduğum yayınlardan başka Kilisenin papazından da bazı şifahi bilgiler almıştım. Bu bilgilere göre 1881 yılında Karakolhane Caddesi’ndeki Kilisenin şimdiki yerinde eğitim veren bir Rum Okulu bulunmaktaymış. Büyük bir ihtimalle okul kilise olarak ta kullanılmaktaymış. Nitekim 1906 yılına ait Goad Planlarında bu bina görünmektedir.

Önce Okul, hemen bitişiğindeki yeni inşa edilen üç katlı cumbalı binaya taşınmış. Daha sonra eski bina, incelediğim yayınlardan anlayabildiğim kadarıyla, 1927 yılına kadar kilise olarak kullanılmış, 1927 yılında ise yıkılıp yerine yeni kilise inşa edilmiş. 1937 yılına ait Pervititch Planlarında da yeni bina görünmektedir.
                                                                                             
                                                             Rum Ortodoks Kilisesi

Bahçesinde 15 mt yükseklikteki demir ayaklar üzerinde bulunan çan kulesindeki çan ise zamanın ünlü çan ustası Samatyalı Zilciyan Usta tarafından dökülmüş ve yerine monte edilmiştir. Kule ilk yapıldığında iki katlı imiş. Ayakları tren rayıdır. Ek yeri yoktur. Har biri tek parçadır.
                                              
                                                         Kilisenin Bahçesindeki Ünlü Çan

Kendine özel kiremit örtülü kubbesi bulunan bu Kilisenin, mozaik tekniği ile yapılmış olan iç duvar süslemeleri ve resimleri ayrıca dikkat çekmektedir. İçindeki vaiz ve despot kürsüleri ise ahşaptır.

                                                                  Kilisenin İç Görünüşü

Okul olarak kullanılan üç katlı binanın altında Garabet’in berber dükkânı bulunmaktaydı. Bu dükkândan yetişen bazı ustalar daha sonra kendileri berber dükkânı açmışlardı. Doğrusu Ben buradaki okul faaliyetini pek fark etmemiştim. Belki bizden eskiler daha net anımsıyorlardır.

                                                       Kilisesinin Yanındaki Okul Binası

Kilisenin içi hala gösterişli halini korumaktadır. Ancak çanının kullanılmamaktan ve bakımsızlıktan çürüdüğü rahatça gözlemlenebilmektedir. Hâlbuki bu çanın çaldığı günleri benim gibi birçok eski Yeldeğirmenli rahatlıkla anımsar.
ARİF ATILGAN YELDEĞİRMENİ KİTABI


2 yorum: