3 Ekim 2016 Pazartesi

Yeldeğirmeni 


AZİZ BERKER KÜTÜPHANESİ
Arif Atılgan

1966 yılında inşaatına başlanan kütüphane binasının açılışı 23 Nisan 1969 tarihinde yapılmış. Kadıköy Halk Kütüphanesi adıyla açılan binada o gün 1278 kitap bulunmaktaydı. İki yıl sonra 23 Nisan 1971 tarihinde adı Kadıköy Aziz Berker İlçe Halk Kütüphanesi olarak değiştirilmiş.

  
Aziz Berker 1899-1968 yıllarında yaşamıştı. 1919 yılında İstanbul Öğretmen Okulunu bitirmiş, 1933-1939 yıllarında Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Dairesi Müdürlüğü, 1939-1964 yıllarında Kütüphaneler Genel Müdürlüğü görevlerinde bulunmuş. Basılı kitapları olan Aziz Berker tarih öğretmenliği de yapmıştır. Ülke kütüphaneciliğine katkıları dolayısıyla buraya onun adı verilmiş.

Aziz Berker Kütüphanesi Recaizade Ekrem Sokakla Nüzhet Efendi Sokakların kesiştiği köşede bulunmaktadır. Kapısı Nüzhet Eendi Sokağa açılmaktadır.


Burası arsa iken semt çocuklarının top oynadığı alanlardan biriydi. Fazla büyük olmayan arsada 3-4 kişilik maçlar yapılabilirdi. Burada top oynadığım bir gün, sonraki yıllarda semtte futbol deyince herkesin aklına gelen Agâh-Bülent kardeşleri babalarının almasını unutamam. Laf aramızda bu tip olaylar hepimizin başına gelirdi.

O yıllarda 1-2 defa girdiğim kütüphaneden devamlı yararlanan arkadaşlarım olmuştu. Bugün binanın yakınında çok sayıda içkili mekânlar bulunmaktadır. Buna rağmen çoğunlukla gençlerin yararlandığı Aziz Berker Kütüphanesi semtimiz için çok anlam ifade etmektedir.

Bugün kaç mahallede kütüphane bulunmaktadır? Aziz Berker Kütüphanesi Yeldeğirmeni için prestijdir.
ARİF ATILGAN EKİM 2016



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder