Çeşmelerde 'H' veya 'M' harfleri dikkat çeker. 'H' harfi yapılış tarihinin 'Hicri' olduğunu, 'M' harfi ise 'Miladi' olduğunu belli eder. Bu çeşmede 'M' harfi olduğuna göre 'Miladi' 1930 yılında yapıldığı anlaşılmalıdır.
5 Temmuz 2020 Pazar
Çeşmelerde 'H' veya 'M' harfleri dikkat çeker. 'H' harfi yapılış tarihinin 'Hicri' olduğunu, 'M' harfi ise 'Miladi' olduğunu belli eder. Bu çeşmede 'M' harfi olduğuna göre 'Miladi' 1930 yılında yapıldığı anlaşılmalıdır.
17 Mayıs 2020 Pazar
Yine bir gün aynı programla Dereağzından çıkardığımız kurtlarla Bostancı iskelesinin tam ağzına arabamızı park edip “teknemizle” balığa çıkmıştık. Balık sabah ve akşam serinliğinde çıktığından o saatlerin arasındaki zamanda denize girmiş, eğlenmiş ama oldukça fazla balık tutmuştuk. Akşam iskelenin en kalabalık saatinde karaya çıkışımızda görmüştük ki arabamızın park yeri kimseyi rahatsız etmemişti.
Bugün Yoğurtçu Parkı şantiye yapılmak isteniyor, karşı kıyı ise bir büyük spor kulübünün tesisi olmuş. Sadece dere yine pis. Kalamış sahili kumsal idi. Bugün sahil doldurulmuş. Hâlbuki kumların çakılların milyonlarca yılda oluştuğu, onların yeryüzündeki mücevherler olduğu bilinmeliydi. Sadece Kalamış Sahili değil Bostancıya kadar olan kıyı tamamen doldurulmuş, yalılar bahçeli ev olmuşlar. Şaşkınbakkaldaki evimize hiç bakmadım, herhalde yerinde bir apartman bulunmaktadır. Bostancı'da “teknemizi” bıraktığımız barınak ve iskele civarı ise eski halini bizim bile anımsayamayacağımız şekilde değişmiş. Sadece denizimiz inatla en lezzetli balık olan istavriti bolca barındırmaya devam ediyor. Ortaköy ve Çengelköy’deki değişimi ise anlatmaya gerek yok.
4 Mayıs 2020 Pazartesi
Süreyya İlmen’in hayali Kadıköy’den Mühürdar-Moda üzerinden Kurbağalıdere’ye oradan da Fenerbahçe’ye kadar sahil yolu yapabilmekti. Kurbağalıdere’nin denize yakın kısmında insanları bir metelik ücret karşılığı derenin karşı kıyısına geçiren, bu sebepten adı metelik köprüsüne çıkmış bir sandal ve sandalcısı bulunmaktaydı. İlmen buraya da köprü yaparak Kalamış tarafına geçilmesinin sağlanmasını arzu ediyordu. Bu şekilde insanların yürüyerek deniz kenarının keyfini çıkarmalarını düşünüyordu.
Eski Yıllardaki Yoğurtçu Çayırı Ve Dere Ağzı
Süreyya Paşa Yoğurtçu Çayırında öncelikle deniz kenarına rıhtım yapmak, içerde kalan bataklığı kurutmak için drenajlar yapmak, ağaçlar dikerek orman haline getirmek, ortasına pist yaparak o yıllarda hafta sonu tatil günü olan Cuma günleri bando mızıka topluluğunun konserlerini halka izletmek istemişti. Halkın, havagazı fenerlerinin aydınlattığı banklarda oturarak temiz hava alıp dinlendiği bir yeşil alan hayal ediyordu.
Ayrıca Hasanpaşa’da Havagazı tesislerinin bulunduğu yerdeki köprüden denize kadar, derenin Kuşdili Çayırı tarafına beton dökerek kanalizasyon tesis etmek istiyordu. Kanalizasyon denizin içersinde de akıntılı bir bölgeye kadar devam edecek, Gazhane köprüsünün yanındaki başlangıç noktasından ise gerektiğinde derenin suyu ile yıkanabilecekti. Bu kanalizasyona Haydarpaşa Mahallesinin yani şimdiki Yeldeğirmeni semtinin dışında kalan evler bağlanabilecekti.
İşe başlayabilmek için bir komisyon kurarak önce kendisi ve eşi için 100 er lira, üç çocuğu için 25 er liradan 75 lira koymuş, Fransa’da yaşayan anne babası ve iki kız kardeşinden de 300 lira alarak 575 lira toplamıştı. Daha sonra Kızılay’dan 500 lira bağış temin ederek toplam 1075 lira ile işe başlanmasını sağlamıştı. Ayrıca Parkı gösteren kartpostallar yaptırıp satarak, parkın Yoğurtçu Köprüsü tarafına bir Kızılay çadırı kurarak vatandaşlardan yardım toplamaya başlamıştı.
O yıllarda İstanbul’da yayınlanan Karagöz gazetesi konuyu ‘Kadıköylüler kendi işlerini kendileri görüyor’ adlı bir karikatür eşliğinde ‘Yoğurtçu bataklığını halk kurutuyor’ şeklinde haber yapmıştı. Bunun üzerine Ankara’dan İçişleri Vekili Fethi Beyden İstanbul Belediyesine yazı gelmişti. Yazıda, bu işleri belediyenin yapması gerektiği emrediliyordu. İstanbul Belediye Başkanı Haydar Bey işi durduruyor ve buraya kendilerinin park yapacağını ifade ediyordu.
1923 yılında başlayan bu çalışmalar için 1925 yılında yazılan raporda 1515 TL si toplanan yardımlar, 4000 TL si Belediyenin havalesi ve 5000 TL si Süreyya Beyin ilk verdiği bağışın üzerine ayrıca borç verdiği para ile şu işlerin yapıldığı görülüyordu:
300 MT si 4-5 MT lik kazıklar üzerinde olan 400 MT boyunda beton ile rıhtım yapılmış, rıhtım arkasına 8000 M3 toprak doldurulmuş, 400 MT beton dökülerek kapağı ile birlikte kanal yapılmış, 250 MT uzunluğunda 30 CM lik beton büz döşenmiş, 1000 MT bataklığı kurutmak için moloz taşından sıçan yolları tabir edilen drenaj yapılmış, 126 adet çınar ağacı dikilmiş, 50 adet bank satın alınmış, 400 MT kaldırım yapılmış, 10 adet havagazı feneri dikilmiş, 800 MT beton bordür taşı yapılmış, 12 M2 alanı olan memur kulübesi yapılmıştır.
1924 yılında İstanbul Belediye Başkanlığına Haydar Beyin yerine Operatör Emin Bey getirilince eksikler tamamlanıp Süreyya İlmen’in 5000 TL alacağı da ödenerek park 1925 yılında açılmıştır. Parkın planını Bahçeler Müdürü Reşat Bey yapmıştır.
Adını Yoğurtçulardan alan Yoğurtçu Çeşmesi, adını Yoğurtçu Çeşmesinden alan Yoğurtçu Çayırı ve adını Yoğurtçu Çayırından alan Yoğurtçu Parkının hikâyesi böyledir.
Günümüzdeki Yoğurtçu Parkı VE Dere Ağzı
Yoğurtçu Parkı Kadıköy’de geçmişten günümüze kalabilmiş ender yeşil alanlardan birisidir. Bugünlerde İBB atık suların Kurbağalıdere’ye akmasını önlemek için dere kenarına bir kolektör döşemek istemektedir. 3 MT çapındaki kolektör derenin ağzındaki büyük rögara bağlanacaktır. Atık su buradan Moda’nın altındaki büyük tünel ile Mühürdar’daki arıtma tesisine akıtılacaktır. Ancak bunun için Yoğurtçu Parkının altından kanal geçirmek yani burada kanal kazı çalışması yapılmak istenmektedir. O zaman buradaki 100 yıllık ağaçlar zarar görecekler büyük bir ihtimalle kuruyacaklardır. Belki de şantiye alanı haline girecek olan park giderek ortadan kaldırılacaktır.
Bu bölgedeki çalışmalarla ilgilenen Kuşdili Platformuna göre bu kanalın Yoğurtçu Parkı Caddesinin altından geçirilmesi daha doğru olacaktır. Ayrıca kolektör borularının üstten kazılarak değil dipten ittirilerek döşenmesi gerekmektedir. Eğer caddenin altından mümkün değilse parkın az ağaçlı bir bölgesinden yeterli derinlikte aynı usulle yapılması doğrudur. Ancak yine de uygulamadan önce Orman Mühendislerinden ağaçların köklerine zarar gelmeyeceğine dair bir rapor alınması gerekmektedir.
Yoğurtçu Parkı 1970 li yıllara kadar içersinde çalı bitkileri de bulunan doğal ortamlı bir koruluk durumundaydı. Derenin karşı kıyısındaki şimdiki Fenerbahçe Dere Ağzı tesislerinin bulunduğu alan ise gerçekten sazlık ve bataklık bir alandı. Sazların arasındaki patika yollardan geçerek Kalamış Sahilindeki kumsala veya dere ağzındaki sandalcılardan kiraladığımız sandallarla açık denize giderek denize girerdik.
Kamu kurumları kamunun yani halkın mutluluğu için görev yaparlar. Bu sebepten gerçekleştirecekleri en iyi hizmetler kamuya danışarak yapacakları hizmetler olmaktadır.
ARİF ATILGAN MİMDAP HAZİRAN 2014
27 Mart 2020 Cuma
22 Mart 2020 Pazar
https://atilganblog.blogspot.com/2018/07/chp-muharrem-ince-halka-inmek-arif.html
http://atilganblog.blogspot.com.tr/2016/07/yalovave-yalovalilar-arif-atlgan.html
10-YALOVA’YA BAKIŞ
http://atilganblog.blogspot.com.tr/2016/08/yalovayabakis-atlgan-yalova847km2-ile.html
http://arifatilgan.wixsite.com/arifatilgan/single-post/2019/06/17/YALOVA-AKASYA-PLAJI
http://arifatilgan.wixsite.com/arifatilgan/single-post/2019/07/28/YALOVA%E2%80%99YA-OSB%E2%80%99LER-GEL%C4%B0YOR
2-YALOVA’DA ÖNEMLİ KONU: KARACA
ARBORETUM’U
18-YALOVA’DA BİR EVİN KİMLİKSİZLEŞMESİ
21-VEFA SALMAN ZAMANI YALOVA BELEDİYESİ
49-YALOVA’DA OKUL - MİMARİDE REALİTE
50-YALOVA’DA TRAFO-MİMARİDE LÜMPENİZM
51- YALOVA’NIN DEPREM ANITI
https://arifatilgan.wixsite.com/arifatilgan/single-post/yalova-nin-deprem-aniti
53- YALOVA’DA TRAFO
MERKEZİYLE ÜNLÜ OKUL İNŞAATI
8 Ocak 2020 Çarşamba
3-KÖPRÜLÜ KÖŞKÜ
4-HAYDARPAŞA’DA PERONLAR VE ARKEOLOJİK KAZILAR
6-CKM nin geçmişten bugüne hikayesi ile ilgili bir ödev için benimle yapılan sohbetin tamamı. (Öğrencimiz tam not almış.) Alttaki LİNkte:
9-ESKİ EĞLENCE MEKÂNLARI
14-MODA-MODALI VE YELDEĞİRMENİ-YELDEĞİRMENLİ
17-AKÇAM AĞACI
19-YALOVA İLE İLGİLİ YAZILAR
22-65 ÜSTÜLER, KORONAVİRÜS, TORUNLAR
http://atilganblog.blogspot.com/2020/03/ozen-sinemas-yazlar-yeldegirmeni.html
26-REXX SİNEMASI KAPANIYOR
31-KORONAVİRÜS
34-KORONAVİRÜS SONRASI HİYEN
36-YILDIZ
46- MÜMİN AMCAMI KAYBETTİK
https://arifatilgan.wixsite.com/arifatilgan/single-post/m%C3%BCmi%CC%87n-amcami-kaybetti%CC%87k
https://arifatilgan.wixsite.com/arifatilgan/single-post/ayasofya
49-YALOVA’DA OKUL - MİMARİDE REALİTE
https://arifatilgan.wixsite.com/arifatilgan/single-post/yalova-nin-deprem-aniti
52- KADIKÖY MEYDANI KENTSEL TASARIM YARIŞMASI
54- EY SİYASİ PARTİLER
https://arifatilgan.wixsite.com/arifatilgan/single-post/ey-si%CC%87yasi%CC%87-parti%CC%87ler
https://arifatilgan.wixsite.com/arifatilgan/single-post/et-ve-balik-kurumu
57-CEMAL ENİŞTEYİ (KASIM CEMAL GÜVEN) KAYBETTİK
59- TAKSİM KENTSEL TASARIM YARIŞMASI
https://arifatilgan.wixsite.com/arifatilgan/single-post/taksi%CC%87m-kentsel-tasarim-yari%C5%9Fmasi
61-DEPREM
https://arifatilgan.wixsite.com/arifatilgan/single-post/deprem
62- KADIKÖY MEYDANI KENTSEL TASARIM YARIŞMASINI KAZANANLARDAN ‘İN SİTU’ İSİMLİ PROJE
63- 41.YILIMIZ…
https://arifatilgan.wixsite.com/arifatilgan/single-post/41-yilimiz66- AHMET RATİP PAŞA
KÖŞKÜ-ÇAMLICA KIZ LİSESİ
67- OKTAY EKİNCİ’YLE BİR ANI
https://arifatilgan.wixsite.com/arifatilgan/single-post/oktay-eki-nci-yle-bi-r-anihttps://arifatilgan.wixsite.com/arifatilgan/single-post/kadik%C3%B6y-meydani-kentsel-tasarim-yari%C5%9Fmasi-halk-oylamasini-26-no-lu-i-n-si-tu-i-si-mli-proje-kazandi