10 Nisan 2015 Cuma

Haydarpaşa



PARİS MAHALLESİ ( AYRILIK ÇEŞMESİ SOKAĞI )
Arif Atılgan

Paris Mahallesi, Ayrılık Çeşmesi Sokağının eski adı idi. Daha sonraları Ayrılık Çeşmesi Mezarlığından dolayı bu sokağa Ayrılık Çeşmesi Sokağı adı verilmişti.

Paris Mahallesi adıyla anılması ise, 1. Dünya Savaşı sonrası galip gelen İngilizlerin bu sokağa Galata’dan kadınlar getirip genelev gibi kullanmaları dolayısıyladır. İşgalciler İstabullulara işgali psikolojik olarak ta hissettireceklerdi.

O yıllarda bugünkü pazar günü yerine cuma günü tatil, cumartesi yerine de perşembe günü yarım gün mesai yapılıyormuş. Paris Mahallesinin kadınları da perşembe günleri Kadıköy Kaymakamlığındaki Hükümet Doktoruna muayene olmaya gidiyorlarmış. Bu kadınların Kadıköy’e gidişleri de ekonomik durumlarına göre değişik oluyormuş. Bunlardan ekonomik durumu iyi olanlar faytonla, orta olanlar temiz giyinip yürüyerek, zayıf olanlar ise kötü kıyafetlerle sokaklarda taşkınlık yaparak giderlermiş. İşte bu taşkınlıklardan birinde trenlere taş atıp camlarını kırdıkları için buradan uzaklaştırılmışlar dolayısıyla sokak normal hale getirilmiş. 

                                                             Ayrılık Çeşmesi Sokağı

Ayrılık Çeşmesi Sokağı İstanbul’da yüz yıldan fazla bir zamandır aynı dokusunu koruyabilmiş ender sokaklardan biridir. Hatta tektir de diyebiliriz. Bugün hala 1- 2 katlı dar cepheli, eski karikatürlerdeki gibi derme çatma duran bu evlerin ve sokağın mutlaka korunması gerekmektedir.

Ayrılık Çeşmesi Sokağı adını Ayrılık Çeşmesi Mezarlığından, Ayrılık Çeşmesi Mezarlığı ise Ayrılık Çeşmesinden almıştır. Üçü de Haydarpaşa Çayırı içersinde yer almaktadır.

1960 lı yıllarda buraya Mezarlık Sokağı, mezarlığın arkasındaki gecekondulara Paris Mahallesi deniliyordu.
ARİF ATILGAN HAYDARPAŞA KİTABI


1 yorum:

  1. Arif Bey,evlerin küçük arka bahçesi tren yoluna bakar.Geceleri mesai bitiminde kadınlar aerka bahçede oturup rakı içerlermiş.Bazıları da aşka gelip boşalmış şişeleri aşağıdan geçen trenlere atarlarmış.Sonunda şikayet üzerine bu evlerin faaliyetine son verilmiş.Bu olay akla daha yatkın geliyor.Menderes olayını ilk defa duyuyorum.Bu sokağın muhafaza edilmesi konusuna canı gönülden katılıyorum.Gerçekten Kadıköy'ün en eski sokaklarondan biri.O sokağa Yeldeğirmeninden açılan köprünün yıkılmasına çok üzüldüm.O da tarihi bir köprüydü.
    Barlas Eryürek

    YanıtlaSil