16 Nisan 2015 Perşembe


Mimarlara Mektuplarım



BÜYÜK ADA’DA LİDO OTELİ
Arif Atılgan
Daha önce Adalar’la ilgili iki yazı yazmıştım. Bunlardan birincisi Adalar’ın 1/5000 lik planları ile ilgili, ikincisi ise Sedef Adası’ndaki yapılaşmalarla ilgili idi.
1/5000 lik planlarda her Ada’ya ayrı fonksiyonlar verilmişti. Büyükada’ya kongre, Heybeliada’ya sağlık, Burgazada’ya kültür ve Kınalıada’ya spor fonksiyonları yakıştırılmıştı. Bende yazılarımda bu fonksiyonlar ile Adalar’ın Kartal MİA ile ilişkilendirilmek amacı olduğu kanısında olduğumu belirtmiştim.
Büyükada İskelesi’nin hemen yanındaki 13 paf, 21 ada, 27 parselde bir rezidans +ticaret fonksiyonlu bina inşa edilmek istenmektedir. 2783.- M2 lik arsada, 2120.42 M2 lik alanlara sahip bodrum ve zemin katlarda alışveriş merkezi planlanmakta, neredeyse arsanın tamamına bina oturtulmaktadır. Üst katlarda ise rezidans şeklinde planlama yapıldığı görülmektedir. Arsanın hemen arkasındaki yoldan sonra iki kat olacak olan bina arsanın tabanından yani deniz seviyesinden sonra 6 kat olabilmektedir. Toplam inşaat alanının 7110.73 M2 olduğu arsada yapılacak yapıda emsal= 2,55 e denk gelmektedir. İnşa edilecek bina için deniz seviyesini zemin kabul edersek bodrumla birlikte 6 kat, üstteki yolu zemin kabul edersek alttaki katlar olarak iskâna açık 4 kat bodrum olabilmektedir.
                   
                                                                    Rezidans

Bölge ile ilgili olan 5 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 13.01.2010/2260 tarih sayılı kararı ile projeye gerekli onayı vermiştir. Bu karardan anlayabildiğimize göre, parseldeki 1954 yılında inşa edilmiş olan iskânlı ve ruhsatlı bina için 1984 yılında tamirat-tadilat ruhsatı alınmıştır. Yine bu karardaki bilgilere göre, daha sonraki yıllarda, buradaki binadan projesiz ve ruhsatsız yapı olarak bahsedildiğine göre eski bina yıkılıp yerine kaçak bir inşaata başlanmıştır. Ancak diğer yandan da bu yapının inşaat haklarını kullanan bir avan proje teklifi ile belediyesine başvurulmuştur. 5 Nolu KTVK Kurulu’nun 09.12.2009/2200 tarih sayılı kararında ise yapı sahiplerinden ‘Ada karakterine katkıda bulunan ve 21. yüzyılın çağdaşlığını yansıtabilen, deniz siluetinde monoblok izlenimi uyandırmayan’ şeklinde tarif edilen teklifler istenmiştir.

Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Anadolu 1. BKBT tarafından bu projeye ÇED Raporu düzenlenerek Mimari Proje Müellifi Sicil Durum Belgesi düzenlenmiştir.

Ada sakinlerinden aldığım bilgilere göre bu parselde 1983 yılına kadar bulunan bina, Adalıların çok değer verdiği Lido Oteli imiş. Lido Oteli yaz aylarında yüzme havuzundan yararlanılan ve akşamları çeşitli eğlencelerin düzenlendiği bir tesismiş. O yıllarda her yerde yüzme havuzu yokmuş ve havuzla otel arasında kalan alandaki restoranda, zamanın çok popüler sanatçılarının da katıldığı konserler düzenlenirmiş.
                    
                                                               Eski Lido Oteli

Bizim çocukluk yıllarımızda 1 Mayıs günü Bahar Bayramı olarak yaşanırdı. O gün genellikle, zamanın en gözde enstrümanı olan akordion başta olmak üzere müzik aletleri ile adalarda piknik yapmak modası geçerli idi.
Ben gerek çocukluğumda gerekse daha sonraları Adaları hep kullanmış olan bir İstanbulluyumdur. Dünya görüşüm bu tip ayrıcalıklı tesislere girmekten yana olmamıştır. Ancak Adalılardan aldığım bilgiye göre Adalardaki tesisler ayrıcalıklılar tarafından değil tüm Adalılar tarafından kullanılmaktadır. Yani bu konuda Adalıların kendilerine özel sosyal ve kültürel yapıları olduğu anlaşılmaktadır. Bu açıdan Lido Oteli’nin nasıl olup ta tescil edilmediğini anlayamamaktayım.
Endişem bu sahile inşa edilecek olan binanın Büyükada’ya, Kadıköy’ün Mühürdar Sahili’ndeki Corner Oteli’nin etkisini vereceğidir. Diğer yandan bu konuya Kartal MİA ile Prens Adaları’nın yavaş yavaş ilişkilendirilmesi olarak bakıldığında ise çok yakın bir tarihte Adalar’ın görüntüsünün tamamen değişeceği belli olmaktadır.
ARİF ATILGAN Nisan 2010 mimarlara mektup

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder