15 Aralık 2017 Cuma

OSMAN HIZLAN (KADIKÖY’ÜN İLK SEÇİLMİŞ BELEDİYE BAŞKANI)
Arif Atılgan

Osman Hızlan, zengin bir ailenin çocuğudur. Gebze’de yol kenarında 30-40 Fenerbahçe bayraklı fabrika Onların ailesine aittir. Fenerbahçelidirler. Dolayısıyla Kadıköylülüğünü anlatmaya gerek yoktur. 2 yılı kolejde hazırlık olmak üzere çeşitli sebeplerden eğitimde fazla yıl kaybetmiş. 1960 lı yılların başında Haydarpaşa Lisesinde okurken akranlarından büyük olduğundan lakabı ‘Baba’ konmuş. Ailecek CHP lidirler.

1980 li yıllarda yeni bir döneme girilmektedir. ANAP adıyla bir parti kurulmuştur. Osman Hızlan kuruculardan Leyla Yeniay Köseoğlu ve Semra Özal tarafından partiye kaydedilmiştir.

1984 yılına kadar ülkede ilçe belediyeleri Şube Müdürlükleri olarak çalışmaktadır. Yeni yapılan yasal düzenlemeyle artık onların yöneticileri de seçimle göreve geleceklerdir.

Leyla Hanım, Semra Özal ile konuşarak Osman Beye Kadıköy Belediye Başkanlığını önerir.  Osman Hızlan bu anlamda Ogün Altıparmak’ın adını duymaktadır. Konu Turgut Özal’a gider ve kendisine ‘Ogün’le konuş, durumu anlat’ denir. Osman Bey, Ogün Altıparmak’la konuşur, desteğini alır. Ogün Altıparmak ise ANAP Kadıköy İlçe Başkanı olur.

  
Adaylığı ilan edildikten sonra seçim kampanyası için gezmelere başlayacaktır. Bütün gece insanlara yapacağı konuşmayı çalışıp ezberler. Ertesi günü Altıyol’da bir kahvehaneye giderler. İçerde birkaç kişi vardır. Konuşmasına başlar ama bakar ki böyle olmuyor, insanlarla sohbete başlar. O zaman ilgi çeker ve kahvehanenin içi dolmaya başlar.

Seçim kazanılır. Mazbatasını tek başına alır. Muvakkıthane Caddesinden yalnız yürüyerek Belediye binasına gelir. Kapıda ‘Ne istiyorsun?’ diye sorarlar. Kendisinin yeni Belediye Başkanı olduğunu anlatmanın zor olduğunu düşünerek ‘Belediye Başkanını göreceğim’ der. İçeri girer. Şehremaneti Binası o yıllarda kaymakamlık, karakol, sağlık müdürlüğü, imar işleri, kaymakam lojmanı gibi birçok fonksiyona hizmet etmektedir.

Belediye Şube Müdürü Sadettin Beygo Paşanın odasına girer. Paşa tek başına Onu beklemektedir. ‘Hayırlı Olsun’ der ve Belediyenin parası olarak sümenin altından çıkardığı 2.020TL’yi kendisine teslim eder. Osman Hızlan Onu yolcu eder, masaya oturur. Telefon çalar. Haydarpaşa’ya Kenan Evren gelecektir, Onu karşılamaya gitmesi gerekir. Odadan çıkar, tek başına taksiyle karşılamaya gider. 

Ertesi gün belediyeye geldiğinde bina tıklım tıklım doludur. Herkes kutlamaya gelmiştir. O hengâme bittikten sonra oturup düşünür. Belediyenin binası, eşyası, arabası, hiçbir şeyi yoktur. Vapur İskelesinin üzerini yıllığı 25 Kuruştan 4 yıllık 1TL ye kiralar. Çatıdaki kuş gübrelerini satıp içersini temizletir, boyatır. Kendi arabasını siyaha boyatıp makam arabası yapar. Daha sonra İBB nin arabalarını, eşyalarını adeta çalarak Kadıköy’e getirir. Bu şekilde işe başlarlar.

İlk imzaya gelen evrak bugün Özgürlük Parkı olan 119 dönümlük alandır. Oraya Kaymakam lojmanları yapılacaktır. Kadıköy Belediye Başkanının imzası eksiktir. İmzalamaz. Burayı daha sonra Fenerbahçe’ye müze ve spor tesisi yapmaları için tapusuyla verir ama kendinden sonraki dönemde FB Başkanı Belediyeye devreder.

Teşkilatlanılır. Belediye çalışanları Selimiye, Özgürlük Parkı kenarı, Ataşehir gibi yerlerde birkaç parça binada çalışırlar. Şehremaneti Binasının içi yıkılıp yeniden yapılır.

Kadıköy’de ilk hizmeti Yeldeğirmeni’nden başlatırlar. Bu konuyu Osman Hızlan ‘Yeldeğirmeni solcu, bizim parti sağcıydı. Hizmette ayrım olmadığını kanıtlamalıydık’ diye açıklamaktadır. Alt yapı için her tarafı kazılan semt günlerce adeta karantinada tutulmuş.  ‘Ülkede ilk kilit taş uygulaması Ayrılık Çeşmesi Sokağından başlayarak Yeldeğirmeni’nde uygulanmıştır.’ Diyor.

Haydarpaşa’dan Bostancı’ya kadar denizi doldurarak sahil yolunu yaptıklarını söyleyen Osman Hızlan ‘Dolgu Alanı Kadıköy’e aitti. İBB ye verdiler.’ diyor. Belgeler gösteriyor.

Osman Hızlan Bağdat Caddesinde tek istikamet ve düzenlemeyi, Cemil Topuzlu Caddesinin genişletilmesini, eski CKM yi, Atatürk Heykelli Kadıköy Meydanını, Caferağa Spor Salonunu, alt yapıların yenilenmesini, Koşuyolu Parkını, Sabit Pazarları, Boğa Heykelinin Altıyol’a konmasını, İbrahimağa Caddesinin ve tren yolu alt geçidinin genişletilmesini, Yoğurtçu Parkını, Acıbadem Caddesinin genişletilmesini biz yaptık diyor. Dolayısıyla buraların Kadıköy Belediyesine ait olduğuna işaret ediyor.

Söğütlüçeşme Belediye Binasını da biz yaptık diyerek buradaki arsanın istimlâkiyle ilgili ilginç anısını anlatıyor:

İBB Başkanı Bedrettin Dalan’la araları iyi değilmiş. Bu sebepten Kadıköy Belediye Binası için düşündükleri Söğütlüçeşme’deki arsanın kamulaştırılması kararını Dalan’ın imzalamayacağını düşünür. İBB’nin Haliç’teki istimlâk dosyalarının arasına bu dosyayı sokturur. Dalan, farkına varmadan kararı imzalar.

Anlattıklarının içinde yazılamayacaklar da vardır. Özellikle Boğa heykelinin Altıyol’a taşınması kararı ile ilgili anısını yazarsam Kadıköy deyince herkesin aklına gelen ‘Boğa Heykelli Altıyol’ imajı bozulabilir.

Kadıköy için gelecekte ne yapılmalı? Sorusuna verdiği cevaba sonuna kadar katılıyorum. ‘Gençlere emanet edilmeli. Her kes her yerde Genç kelimesini kullanıyor ama yine kendileri yönetmekten vazgeçmiyor.’ Diyor.

Eleştiride olabilir, takdir de. Ancak Osman Hızlan’ın Kadıköy’de belediyeciliği başlattığı belli olmaktadır.

Kendinden sonrakilerin Onun dönemi yokmuş gibi davranmalarına kırılmaktadır. Der ki ‘Kadıköy’de belediyecilik bizim dönemizde 1984-1989 yılında yapıldı. Bizden sonrakiler bizim yaptığımız binada, bizim oluşturduğumuz kurumsal yapıyla devam ettiler.’

Kurumlar geçmişlerine tutunarak varlıklarını devam ettirmelidirler. Yoksa havada uçan yaprak gibi olurlar.
ARİF ATILGAN ARALIK 2017

Not: Osman Hızlan'ı 9 Nisan 2019 tarihinde kaybettik.





1 yorum: