18 Ekim 2017 Çarşamba

Kent Öyküleri

YALOVA’DA YEREL SEÇİM ÖYKÜSÜ
Arif Atılgan

2014 yılının başları. 30 Martta yapılacak yerel seçimlerin sürecindeyiz. Yalova’da inşaat yapıyorum.

Kadıköy’de hayatım geçti. Maltepe’de ikamet ediyorum. Yalova baba toprağım. Buralardaki seçimlerle biraz daha ilgiliyim. Kadıköy ve Maltepe’de CHP nin kazanacağı belli. Yalova’da AKP li yönetim var. Yalovalılar genellikle ülkenin başında hangi parti varsa belediyesinde de o partiye oy verir. 2009 yılı seçimlerinde DP li olarak seçim kazanan Başkan 2013 yılında iktidar partisi AKP ye geçmiş.

Bu anlamda seçim çalışmalarında AKP biraz daha kendine güvenli. CHP özellikle Yalovalı milletvekilinin üstün performansı ile yarışı bırakmıyor, asılıyor. MHP liler CHP yi desteklemeyi düşündüklerini söylüyorlar. Sonuçta yarış AKP ve CHP arasında geçiyor.

Yalovalılarla sohbetlerimde çok şaşırıyordum. Bir gün AKP yi savunanlar ertesi gün CHP yi savunuyorlardı. Çoğunluk AKP nin başkan adayını eleştiriyordu. Hâlbuki o kişi daha önce 2 dönem başkanlık yapmıştı.
  

İnşaat yaptığım sokaktaki Komşum CHP li partili bir beyefendiydi. O da partisi için gereken çalışmaları yapıyordu.

Kendisi seçime 1-2 gün kala Ankara’dan acı bir haber aldı. Babasını kaybetmişti. Kötü kader. Seçim günü ailecek babasının cenazesi için Ankara’da olmak zorundaydı. Parti arkadaşları kendisine başsağlığı diliyorlardı. Başkan adayı olan Vefa Salman da başsağlığı dilemiş ‘Lütfen, 1 oy bile değerli’ diyerek Ankara’ya gitmemesini rica etmişti.

Komşum, babasının cenazesine gitmemişti. Ailecek, 6 kişi gidip oy kullanmışlardı.

30 Mart akşamı oy sayımı bittiğinde 1 oy farkla AKP kazanmıştı. CHP liler ve AKP liler birlikte itiraz etmişlerdi. Yeniden oylar sayılmış bu sefer de CHP li başkan adayı 6 oy farkla seçimi kazanmıştı.

6 oy Komşumun ailecek kullandığı oy sayısıydı. İtirazlar sonucu seçimin yenilenmesine karar verilmişti.

AKP li seçmenler başkan adayının değişeceğini ummuşlardı. Ancak parti aynı kişiyi aday gösterir.

1 Haziran 2014 de yeniden yapılan seçimi 228 oy farkla CHP li aday kazanır. 30 Marttaki seçimde Komşumun ailecek kullandığı 6 oy olmasa ilk sayımda fark 7, ikincisinde ise berabere olacaktı. Belki yeni seçime karar verilmeyecek, yeniden sayım yapılacaktı. O zaman ne olurdu bilinmez. Yani Komşumun Ankara’ya babasını defnetmeye gitmemesi CHP li başkan adayına seçim kazandırmıştı.

Ama Yalovalı Yalovalılığını yapmış, mecliste çoğunluğu AKP ye kazandırmıştı.

Öykü burada bitmiyor.

2017 yılının haziran ayı.

Şeker Bayramına birkaç gün kalmış. Komşum arabasıyla giderken göğsünde ve kolunda ağır bir sancı hisseder. Kalp krizi geçirdiğini düşünür. Şansına tenha bir cadde olan Safran Yolundadır.  Arabayı kenara çekerek kızını arar. Kızı kendisini beklemesini söyler. Komşum sabredemez, kızına ‘Devam edeceğim’ der ve devam eder. Yalova Hastanesine kendi gider, hemen doktora çıkarılır. Doktorlar kalp krizi geçirdiğini teyit ederler. Acele ameliyata alınması gerekmektedir. Komşum Bursa’da kendi bildiği bir özel hastanede ameliyat olmak istemektedir. Hastane ambulans verememektedir. Belediyenin ambulansı vardır ama ambulansta sağlık görevlileri yoktur. Komşumun kızı Belediye Başkanını arar. Durumu anlatır. Belediye Başkanı hemen hastaneyi arar. İçersinde sağlık görevlileri olan ambulans ayarlanır, Komşum Bursa’ya yetiştirilir.

Başarılı bir ameliyat sonrası sağlığına kavuşmuştur.

Kent işte. Öyküsü bitmez. Hep bir şeyler bir şeylere denk gelir.

Yalova’nın Kent Hafızasına da bu olayı kaydetmiş olalım.
ARİF ATILGAN EKİM 2017






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder