2 Mart 2019 Cumartesi


MELİH ZİYA SEZER, KADIKÖY’ÜN EN ESKİ ECZACISI
Arif Atılgan

Melih Ziya Sezer.. Eczacı.. Sadece eczacı değil.. Tam bir İstanbul beyefendisi. Hani aralarda rastladığımız.. ‘Kaldı mı böyle insanlar’ dediğimiz karakterlerden..

                                               Melih Ziya Sezer

2 Eylül 1932 tarihinde Urfa’da doğar.

1937 yılında babası Moda Eczanesini devralınca İstanbul Moda’ya taşınırlar.

11 Kasım 1943 tarihinde babası Halil Nejat Sezer vefat eder. Eczacılık yasasına göre ‘Ölen eczacının eşi veya çocukları 5 yıl mesul müdürle eczaneyi çalıştırmaya devam edebiliyor. Çocuklarından biri 18 yaşında liseyi bitirir ve daha sonra Eczacılık Fakültesine girerse onun mezuniyeti bekleniyor.’ Melih, ilkokul 5. Sınıftadır. 8. İlkokulu yani bugünkü adıyla Moda İlkokulunu bitirir, 1 yıl Saint Joseph’te okur. Burada 2 yıl ihzari (hazırlık) vardır. Yıl kaybı olacaktır. Kadıköy 1. Ortaokuluna gider. Mezun olur. Kabataş Erkek Lisesine yatılı gider. 1. Karnede 3 kırık olunca Kadıköy İbrahimağa’daki Anadolu Lisesine gelir. 9. sınıf biter. 10. Sınıfa Taksim Lisesine yani şimdiki Atatürk Erkek Lisesine gider. Yine 1. Karne 3 kırık gelince Anadolu Lisesine gelir. İkmalden geçer ve Konya Lisesine gider.

1946 yılında apartman komşusu Önder Dai Melih’i Kadıköy Halk Eğitim Merkezine piyano resitaline götürür. Klasik müziği tanır, sever. Keman çalmayı öğrenir.

1950 yılında liseyi bitirir. Okulda 121 kişiden 21’i mezun olmuştur. Eczacılığa sınavsız girmek için o yıllarda yapılan Olgunluk sınavından Pekiyi alması gerekmektedir. Bu sebepten olgunluk sınavını ertesi yıla bırakır.

1951 yılı eylülünde olgunluk sınavından Pekiyi alarak mezun olur. 5 yıl içinde liseyi bitirdiği için eczaneyi idare etme hakkını alabilmiştir. Ancak bu arada Eczacılığa girmek için sınav konur. Girdiği sınavda Hukuk Fakültesini kazanır. 1 yıl devam eder.

1952 yılında tekrar sınava girerek Eczacılık Fakültesini kazanır. Okul 4 yıldır.

Okuldaki en ünlü hoca Benim de akrabamdır. 1965-1969 yıllarında Eczacılık Fakültesi Dekanlığı da yapan Kasım Cemal Güven.. Melih Ziya Sezer, ‘Çok iyi bir insan ama prensiplerinden asla taviz vermez’ diyor Onun için. Bu konuda anı olarak, Ragıp Gümüşpala’nın cenaze töreni sebebiyle tıkanan trafikte kalan bir öğrencinin sınava geç geldiğini, Kasım Cemal Güven’in onu sınava almadığını anlattı.. Hocaların hocası olduğunu, bilim adamı değerini vurguladı. Ben de teyzemin damadı olan Cemal Eniştenin, diğerleri alınmasın, en sevdiğim akrabam olduğunu ve Onunla ilgili çocukluk anılarımdan bahsettim. Melih Ziya Sezer Onun öğrencilerine söylediği bir cümlenin eczacıların insanlara karşı ne derece sorumlu olduğunu belli ettiğini söyledi. Dermiş ki Kasım Cemal Güven ‘Doktorun hatasını eczacı, eczacının hatasını mezarcı temizler.’ 

1953 yılında Üç Yeşil Zeytin şiir kitabı yayınlanır.

1958 yılında okuldaki meslek derslerinden geçer. İhtiyari dersleri dondurur. Eczaneyle ilgilenmek zorundadır.

1963 yılında tanıştığı G.S.A. mezunu Ayşe Remziye Laçin ile 1 yıl sonra 1964 yılında evlenir. 

1967 yılında okulu bitirir. Aynı yıl bitişiğindeki 133 numaradaki şimdiki dükkânı 90TL ye satın alarak eczanesini taşır.

                        Uzun Yıllar Kullanılan National Marka Yazar Kasa

28 Şubat 1970 tarihinde oğlu Ali Demir Sezer doğar. Sonra da torunu Ali Pamir..

1972-1978 yılları arasında Melih Ziya Sezer Eczacılar Odası Başkanlığı yapar.

Sicilya Marsala’dan gelen Şarap Fıçısı ve Altıyol Merkez Eczanesinden Gelen Havan

1988 yılında Eczacılık Fakültesine giren oğlu Ali Demir Sezer 1992 yılında mezun olur. Eczanede çalışmak istemez. Akademisyen olur. Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesinde Doçent olarak öğrencilerini yetiştirmektedir.

Melih Bey ‘Babam Halil Nejat Sezer 3 yıllık Eczacılık Okulunu 1922-1925 yılları arasında 3 yılda, oğlum Ali Demir Sezer 4 yıllık Eczacılık Fakültesini 1988-1992 yılları arasında 4 yılda bitirdi. Ben ise 4 yıllık Eczacılık Fakültesini 1952-1967 yılları arasında 15 yılda bitirdim’ der.

        Halil Nejat Sezer, Melih Ziya Sezer ve Ali Demir Sezer’in Diplomaları

Zaman içinde müşteri profilinin değiştiğini söylüyor Melih Ziya Sezer. Bir zamanlar terkip yazan reçetelere kalfalar, çıraklarla birlikte laboratuarda ilaç yetiştiremediklerini ifade ediyor. İlacın yabancı sermayeye bağlı olmasını sorun olarak görüyor. Eczacının üretmeden sadece satıcı olmasının saygınlığını azalttığını söylüyor. ‘Eczacı ilacı da seçebilmeli’ diyor.  İlacın marketlerde satışı olursa eczacılığın tamamen biteceğini düşünüyor.

Arkadaki laboratuar bölümünde klasik batı müziğinden halk müziğine her çeşit CD bulunmakta.. Burada dostlarıyla bazen çay-kahve bazen de bir kadeh içki alarak keyifli sohbetler yapmaktadır. Melih Bey, çocukluğundan beri kitap okuma müptelası olduğunu ifade ediyor. Moda’nın söylendiği gibi zenginlerin değil orta halli mütevazı insanların semti olduğunu söylüyor.

                            Mimar Ersen Gürsel ve Eczacı Melih Ziya Sezer

İstanbullu olmak için ‘2 veya 3 kuşak burada yaşamış olmak gerekir’ denir. Kadıköy’ün en eski eczacısı Melih Ziya Sezer bu savı geçersiz kılmaktadır.
ATILGAN LOG ARİF ATILGAN MART 2019

Not: Melih Ziya Sezer'i 29/06/2022 tarihinde kaybettik.



1 yorum:

  1. Melih bey gibi beyefendiler o kadar azaldı ki... Uzun yıllar sağlıkla yaşasın

    YanıtlaSil