Anı-Öykü
Yalova
‘TURNALAR YOĞURDU’
YALOVA’NIN MARKASIDIR
1924 yılında Recep Vardarlı
Makedonya’nın Tikveş kasabasından Türkiye’ye gelir. Önce Akhisar’a sonra
İstanbul’a yerleşir. Geldiği yerdeki Vardar Nehrinden dolayı soyadını Vardar
koyar.
1934 yılında Akif Turna
Arnavutluk’un Tetova bölgesinden gelir. Yalova’da askeriye olduğu için burayı ticari
olarak uygun görür. Çok gezdiği için Turna soyadını alır.
1943 yılında Recep Vardarlı
İstanbul’da yoğurt üretmeye başlar. Markasını TİKVEŞLİ koyarak kendisinin oralı
olduğunu belirler.
1948 yılında Akif Turna
Yalova’da yoğurt üretmeye başlar. Markasını TURNALAR koyarak ailesini belirler.
1960 yılında Muzaffer Turna
babası Akif Turna’nın ölümü üzerine, Cumhuriyet Caddesi Mera Kuyu Camisi
karşısındaki yoğurthaneyi işletmeye başlar. Yoğurthanesinde yaklaşık 200 kişi
istihdam eder. Ayrıca onlarca insan da servis ve nakliye araçlarında çalışır.
Her gün köylülerden 40 ton süt
toplanır. Önceleri Yalova’nın köyleri yeterken daha sonra komşu illerden de
toplanmaya başlanır. Üretilen ürünler önce Yalova ve yakın illere daha sonra
uzak illere de satılmaya başlanır. Çok kaliteli üretim yapılır. Muzaffer Turna “Benim
ürettiğim yoğurt, bıçakla kesilir, çatalla yenilir.” Diyerek tarif ederdi
yapılan yoğurdu.
1969 yılında Muzaffer Ahmet
Turna, Tikveşli Yoğurtlarının kızı olan Nuran Vardarlı ile evlenir. Bu durumda
markalar da birleştirilir ve TURNALAR TİKVEŞLİ yoğurtları üretilmeye
başlar.
1978 yılında ayrılık olur ve Turnalar
Yalova’nın markası olarak devam eder. Beyaz peynir ile kaşar peynir de
yapılmaya başlanır.
1982 yılında Sakarya’da da
kurulan fabrikada el değmeden üretim başlar.
Bu arada Tikveşli de büyümekte
iki güçlü rakip olmaktadırlar.
1986-2002 arasında ailelerde
önemli kişiler vefat eder. Bu durum kurumsallaşamayan iki firmanın çöküşünü
başlatır.
1998 yılında Tikveşli, Danone-Sabancı
(DanoneSA) ortaklığına satılır.
1999 depremine kadar Turnalar yoğurdu
sonradan taşındığı Yalova, Bursa Caddesi’nde üretime devam eder. Ancak depremin
olumsuzlukları küçülmesine sebep olur.
2005 yılında Yalova
Çiftlikköy’de üretim devam eder.
2010 yılında tam 62 yıl sonra
kapanır.
2023 yılında Muzaffer Turna
vefat eder.
Aslında Tikveşli de Yalova’nın
markası sayılabilir. Ama Turnalar öz be öz Yalova’nın markasıdır.
Bu iki marka ama esas olarak
Turnalar Yoğurdu benim çok beğendiğim bir lezzetti. Garip bir tesadüf… Hayatım
boyunca tattığım en lezzetli yoğurt memleketim Yalova’da üretiliyormuş.
Bu araştırmayı yaparken
yaptığım başka bir tespit daha da garip bir tesadüfü ortaya çıkardı. Anlatayım…
1950-1970 yıllarına gidelim. Yalova’ya…
Sülalemin Baba tarafına… Önce Hacı Mehmet Köyü’nde daha sonra Kamber Baba’da inekler
ve koyunlar akşam otlamaktan geldiklerinde sütleri sağılırdı. Amcam onları ayrı
güğümlere koyarak atın semerinin iki yanına yükler ve süthaneye (yoğurthaneye)
götürürdü. Zira süt belli bir süre kaynatılmadan beklerse kesilir. Bu bakımdan
acele götürülmesi gerekir. Ayrıca sabah ta hayvanlar çayıra çıkmadan önce
sağılır ve sütleri yine götürülürdü. Ama esas söylemek istediğim başka...
Yaşamım boyunca en beğendiğim yoğurt markasının üretimlerinin içinde meğer bizim
sütler de varmış. Gerçekten garip bir tesadüf değil mi?
Muzaffer Turna “Büyük kartellere
karşı mücadelemi kaybettim” demiş. Aslında bu kısa cümle çok şey ifade ediyor.
Keşke tüm Türkiye’ye satış yapacağına bölgesinde butik üretim yapsaydı.
Günümüzün Yalova’sında
köylerde hayvan beslenmiyor artık. Köylüler bile marketten alış veriş yapıyor.
Yalova keşke o yıllardaki tarım-hayvancılık üretimine yoğunlaşsaydı.
ARİF ATILGAN 04/07/2024
https://atilganblog.blogspot.com/2024/07/yalova-turnalar-yogurdu-yalovanin.html
https://arifatilgan.wixsite.com/arifatilgan/single-post/turnalar-yo%C4%9Furdu-yalova-nin-markasidir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder