4 Kasım 2018 Pazar


OKTAR TERTEMİZ, SPOR CAMİASINDAN BİR ESKİ YELDEĞİRMENLİ 
Arif Atılgan

Oktar Tertemiz ile Rasimpaşa Spor Kulübünü araştırırken tanıştım. Spor alanında yurt içinde ve dışında çok sayıda önemli görevler üstlendiğini, dolayısıyla çok sayıda sıfata sahip olduğunu öğrendim. Yeldeğirmenli olması Onu yazmam için yeterli sebep olmuştur.

                                                     Oktar Tertemiz

1939 yılında Adana’da doğar Oktar Tertemiz.

1952 yılında DDY de çalışan babası Haydarpaşa’ya tayin olunca İstanbul’a taşınırlar. Yeldeğirmeni, Uzunhafız Sokak No:15 teki eve taşınırlar. Mal sahibi Rum bir vatandaştır. Bu evin bir altındaki ev daha sonra Yoncaspor’un binası olmuştur.

Oktar Tertemiz Kemal Atatürk Ortaokulu 3. Sınıfına kaydolur. Semtten Teoman Çakır’la aynı sınıftadır. Aynı okulda Can Bartu’da okumaktadır. Daha sonra Haydarpaşa Lisesine devam eder. Yine o yıllardaki semt çocuklarından Nidayi Çakır, Sabahattin Çakarcan’nın atlet olduğunu anımsamaktadır.

Voleybolla tanışması bu yıllarda olmuştur. Uzunhafız ve Nemlizade Sokaklarının arasında Hazine Arsası adıyla anılan boş bir arsa vardır. Rıhtıma sınır olan bu arsanın üst tarafındaki düzlükte mahallenin gençleri kendi yaptıkları voleybol sahasında oynamaktadırlar. Oktar onları seyreder. Adam eksikliği olduğunda Onu da oyuna alırlar. Eksik yoksa hakemlik yaptırırlar.

1955 yılında Fenerbahçe’nin yöneticisi Altan Ayanoğlu Onu ve Nemlizade Sokaktan Oktay Eyüboğlu’nu Fenerbahçe’ye götürür. İlk lisansı çıkar. 1957 yılında Fenerbahçe’nin 50. Yıl kutlamalarına genç bir sporcu olarak katılır. Heyecanını yaşar.. 1958 yılında Genç Milli Takıma davet edilir. Ancak maçlar iptal edilir. Milli olamaz. Hukuk Fakültesine gider ama bir süre sonra çeşitli nedenlerle yarıda bırakır. 

                                12 Numaralı Oktar Tertemiz Fenerbahçe Takımında.

1960 yılında Ankara’da Şehit Ali İhsan Kalmaz turnuvasına İstanbul’un A karması ağır gelir diye düşünürler. B karması götürülür. Oktar Tertemiz de bu kadrodadır..  O yıllarda Kadıköy Halk Eğitim Merkezinde oynanan voleybol maçlarında istek üzerine gayri resmi hakemlik yapar.. Demirperde ülkelerinin salon sporlarında çok ileri olduğu yıllardır. Bu sebepten diğer ülkelerden ama özellikle Japonya’dan sponsorları olur, kaliteli spor malzemesi kullanırlar. Takımları İstanbul’a geldiklerinde, oyuncular yanlarında Japonlara ait Asics Tiger marka ayakkabılar getirip satarlarmış. Oktar Bey ‘Laf aramızda biz de o sayede kaliteli ayakkabı giyme olanağı buluyorduk’ diyor.. Bu yıllarda spor yazarlığına başlar. Spor 21 isimli haftalık dergi ile Milliyet, Hürriyet, Tercüman gazetelerinde yazılar yazar.. Askere gider.. Geldiğinde İş Bankasında memuriyete başlar.

1964 yılında voleybol hakemlik kursuna giderek aday hakemlik yapmaya başlar. Hakemliği sevmektedir.

               Hakem Oktar Tertemiz Türkiye’de bir maç öncesi hakem heyetiyle seremonide.

1965-1966 sezonunda Anadoluhisarı takımında antrenörlük yapar. O sezon İETT şampiyonluğa oynamaktadır. Anadoluhisarı şampiyon olur.

1966-1967 sezonunda İETT’ye oyuncu-antrenör olarak transfer olur. O yıl İETT şampiyon olur ve 1. Lige çıkar. Oktar Tertemiz sivil hayatındaki sorumluluklar nedeniyle faal sporu bırakır. Bu arada hakemlik kariyeri gelişmiş Milli Hakem olmuştur.

1970 yılında Dünya Kupasına eğitim amacıyla Türkiye’den götürülen 5 hakem, 5 antrenör içinde O da vardır.

1972 yılında Uluslararası aday hakem olur.

1973 yılında Uluslararası hakem olur. Kulüp ve milli takımlar düzeyinde 150’den fazla maç yönetir. 1977 yılında Sofya-Bulgaristan’da, 1981 yılında Bükreş-Romanya’da Dünya Üniversiteler şampiyonalarında; 1983 yılında Fransa’da Avrupa Gençler şampiyonası finallerinde düdük çalar. Milli takımlar düzeyinde Bahar Kupaları, Balkan Şampiyonaları ile Avrupa Kupası maçlarında hakemlik yapar. Dünyanın birçok ülkesinde maç yönetir. O yıllardaki Arnavutluk’ta kendilerine itibar edilirken bavullarının didik didik aranmasını unutamaz.

1985 yılında Türkiye Voleybol Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi olur. Diğer yandan Arçelik Spor Kulübünde yöneticilik görevine başlar. Arçelik Onun yöneticiliğinde voleybol, hentbol ve alt yapı takımlarında İstanbul ve Türkiye şampiyonlukları kazanır.. İş Bankasından kendi isteğiyle emekli olur.

1995 yılında Arçelik’teki görevini bırakır.

2001 yılında Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi seçilir. Avrupa Akdeniz Okçuluk Birliği (EMAU) denetçilik görevini üstlenir.

2005 yılında Uluslararası Okçuluk Federasyonu (World Archery) Başkanlığını Prof. Dr. Uğur Erdener kazanır. Oktar Tertemiz Denetleme Kurulu Başkanlığına getirilir.

2006 yılının şubat ayında Türkiye Voleybol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu Başkanı olur. Aralık ayında istifa eder. Voleybol ve hentbol federasyonlarında iken değişen yönetmeliklerin hazırlanmasında görev alır.. Voleyboldaki netin ve çift servisin kalkması, manşetin gelmesi gibi değişikliklerin oyunu hızlandırdığını, hakemliği kolaylaştırdığını söylemekte, özellikle çift servis sebebiyle 3 saati geçen müsabakaların son bulduğunu ifade etmektedir.. Bayanlardaki ilerlemenin müthiş olduğuna işaret etmektedir. Eski yıllarda alttan servis atan, topu parmakla diğer tarafa aktarabilen bayanlar artık sıçrayarak smaç servis atmakta ve karşı sahaya smaç yapmaktadırlar.

2008 Yılında Fenerbahçe Kulübüne Üyeliğinin 40. Yıl Plaketini Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’dan alırken.

2009 yılında Uluslar arası Okçuluk Federasyonundaki görevi sona erer.

2012 yılında Türkiye Voleybol Hakem ve Gözlemcileri Kurulunda Danışma Kurulu Üyeliğine başlar.

2013 yılında İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Yürütme Kuruluna Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi temsilcisi olarak atanır.

2013 Mersin Akdeniz Oyunları Voleybol Kadınlar Şampiyonu İtalya Milli Takımına Madalya Verirken.

2013 Mersin Akdeniz Oyunları Voleybol Kadınlar 2.si Olan Milli Takımızla Seremonide.

2016 yılında Avrupa Akdeniz Okçuluk Birliği (EMAU) üyeliğinden kendi isteğiyle ayrılır. Türkiye Voleybol Hakem ve Gözlemcileri Kurulunda Danışma Kurulu Üyeliği son bulur.

2015-2016 Sezonu Türkiye Kadınlar En İyi Orta Oyuncu Milena Rasic’e Ödül Verirken.

Halen Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkan Yardımcısı ve bu Komitenin vakfiyesi olan Türk Spor Vakfı Başkanıdır.

Oktar Bey, insanların bayan voleybolunu izlemeyi tercih etme sebebi olarak erkeklerde smaç süratinin 140Km/saat’lere çıktığını, bayanlarda 90Km/saat’lerde kaldığını, bu sebepten bayanlarda topun daha uzun süre oyunda kalmasını gösteriyor.

Oktar Tertemiz’in sıfatlarını sıralarsak: Voleybolcu, ulusal ve uluslararası voleybol hakemi, spor yazarlığı,  Türkiye Voleybol Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi, Arçelik Spor Kulübünde yöneticilik, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi, Avrupa Akdeniz Okçuluk Birliği (EMAU) denetçisi, Uluslararası Okçuluk Federasyonunun (World Archery) Denetleme Kurulu Başkanlığı, Türkiye Voleybol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu Başkanı, Türkiye Voleybol Hakem ve Gözlemcileri Kurulunda Danışma Kurulu Üyesi, İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Yürütme Kurulunun Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi temsilcisi, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkan Yardımcısı, Türk Spor Vakfı Başkanı.. Sivil hayatta İş Bankası Şube Müdürü.

Oktar Bey bu görevleri sırasında birçok konuyla ilgili bilgi sahibi olmuştur. Bunlardan biri doping konusudur. Önemli sporcular yılın uygun görülen herhangi bir günü kontrol edilebilirlermiş. İdrar numunesi hemcinsi olan eşlikçi gözetiminde alınırmış. Eşlikçinin organı görmesi zorunluluğu varmış. Zira özellikle erkeklerde testis içersine torba içinde temiz idrar konduğu, oradan numune verildiği gibi olaylar olabilmekteymiş.

Oktar Tertemiz 13 yaşında Yeldeğirmeni’nde voleybol ve voleybol hakemliğiyle tanışmıştır. Bu tanışıklık sonraki bütün yaşamını şekillendirmiştir. Kendisi, geç fark ettiğimiz önemli Yeldeğirmenlilerdendir. Onu bu yazıyla Yeldeğirmeni tarihine geçirmekten büyük bir mutluluk duyuyorum.
ATILGAN BLOG ARİF ATILGAN EKİM 2018

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder