26 Nisan 2015 Pazar

Haydarpaşa



SİLOLAR
Arif Atılgan

Haydarpaşa’da 1872 yılında İlk İstasyon Binasının faaliyete geçmesiyle birlikte doğal olarak insanlar rıhtımı liman gibi kullanmaya başlamışlar. Daha sonraki yıllarda bu ihtiyaç somut bir şekilde kendini belli ettiğinde 23 Mart 1899 tarihinde rıhtıma bir liman yapılmasına resmen karar verilir. Bu kararın ardından 1899 yılında önce Dalgakıran inşa edilir. 1902 yılında temeli atılan Liman 14 Nisan 1903 tarihinde resmen açılır ve faaliyete başlatılır.     
        
Limanla birlikte alanda inşa edilen bazı Liman Binalarının en başında Silo gelmektedir.
Buradaki eski fotoğraflara bakılırsa Elektrik Santralı Binasının arkasında ama uzağında bir Silo görünmektedir. İlk Silo olan bu bina bugün Limandaki dört Silodan en küçük olanıdır.

                    1900 lü Yıllarda Limanda Sadece Bugünkü En Küçük Silo Bulunmaktadır

Ondan sonra yine kendisine benzeyen dikdörtgen şeklinde bir Silo bu sefer Elektrik Santralinin hemen yanına inşa edilmiştir. Bu iki yapının, 1900 lü yılların başlarında Limanla birlikte inşa edildikleri bilinmektedir. Daha sonraki yıllarda iki Silonun ortasına silindirik şekilde depoları olan yeni tipteki Silo inşa edilmiştir. 1960 lı yıllarda ise son olarak en sondaki ve yine silindirik şekilde depoları olan en büyük Silo inşa edilmiştir. Silolar cephelerinde yazılmış olan ‘T.M.O. Ofis Çiftçinin Kara Gün Dostudur’ cümlesiyle amaçlarını özetlemektedirler. Bu yazıları Yeldeğirmen'li ressam-tabelacı Ergun Kesen yazmıştı. Genellikle bu depolara doldurulan tahıllar alttan geniş ağızlı hortumlar ile gemilere veya kamyonlara yüklenerek gereken yerlere naklediliyorlardı.


Bugün Haydarpaşa Limanında Dört Adet Silo Bulunmaktadır. Ortadaki En Küçük Olanı İlk Silodur.

Dört Silo Binasının da tarihi değeri bulunmaktadır. Zira bu yapılar Haydarpaşa Limanının oluşumundan bugüne kadarki tarihinde yer almaktadırlar.
ARİF ATILGAN HAYDARPAŞA KİTABI










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder