10 Nisan 2015 Cuma

Haydarpaşa



FENERBAHÇE İSTASYONU
Arif Atılgan

Bugün yerinde olmayan Fenerbahçe İstasyonu, çoğu Kadıköylünün artık hayal olarak bile anımsayamadığı bir istasyondu. 1872 yılında Haydarpaşa-İzmit arasına demiryolu döşendiğinde Feneryolu İstasyonundan Fenerbahçe’ye de tek bir hat döşenmişti. Bu hat Feneryolu İstasyonu’nun batısından kavisle şimdiki Feneryolu Sabit Pazarı’nın bulunduğu yerden geçiyor, Bağdat Caddesi’ni hemzemin geçitle aştıktan sonra, şimdiki Faruk Ayanoğlu Caddesi’ne ulaşıyordu. Bu Caddenin ortasını takiben Fenerbahçe Orduevi Kapısı önünden önce batıya, sonra güneye saparak sağında askeri lojman binaları, solunda askeri alan olmak üzere devam ediyor ve şimdiki TCDD Kampı alanına geliyordu.

                                                   Fenerbahçeye Gelen Demiryolu Planı

Bu istasyon halkın Fenerbahçe Burnuna gelebilmesi ve buradaki mesirelik alandan yararlanabilmesi için döşenmişti. Fenerbahçe’de iki katlı İstasyon Binası bulunmakta idi. Kış mevsimlerinde karakol olarak da kullanılan bu binanın alt katı bekleme salonu, üst katı ise İngiliz uyruklu İstasyon Şefinin lojmanı idi.

                                                                Fenerbahçe İstasyonu

İstasyon, 1.Dünya Savaşı sırasında ve Haydarpaşa Garı’ndaki 1917 yangınından sonra askeri amaçla kullanılmıştır. 1928 yılında tekrar siviller için kullanıma açılmış ancak bu tarihten sonra verim sağlanamamıştır. 1950 li yılların sonuna kadar kullanıldığını yaşayanlar var. Bu hat 1970 yılında tamamen sökülmüştür. 
ARİF ATILGAN HAYDARPAŞA KİTABI













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder