2 Eylül 2018 Pazar


KIYILARDA SİYASET
Arif Atılgan

Ülkemizin batısındaki kıyı illerimizde belediyeler CHP’lidir. İstanbul’da da aynı manzara vardır. Kıyıdaki ilçelerin neredeyse tamamı CHP’li belediyelere aittir. Bu durum için çeşitli tespitler yapılır. Ben olaya değişik taraftan bakmak istiyorum.

İnsanlar denize girebilmek özgürlüğünü istemektedirler. AKP’nin, en azından, denize girme kıyafetinden hoşnut olmadığı bilinen bir gerçektir. Bu durum insanları tedirgin etmektedir. Dolayısıyla seçimlerini ona göre yapmaktadırlar.

Konu AKP nin yumuşak karnıdır. Osmanlı zamanında denizle ilişki kıyılarda ağaç altında oturup bir şeyler yemek, suya ayaklarını sokarak serinlemek seviyesindedir. Bugün tek fark mangal yapmak olarak görünmektedir. İstanbul’un kilometrelerce kıyısı vardır ancak hiçbir bölümünde denize girilebilecek şekilde düzenleme yapılmamıştır. İstanbul’da denize girmek isteyenler gözden ırak olan Adalara gönderilmektedir. Sanırım AKP’liler kendileri de durumun farkındadırlar ki açıklarını hizmet ile kapamaya çalışmaktadırlar. Örneğin: Adalara elektrik, su, doğal gazı onlar getirmişlerdir.


CHP durumun farkında mıdır? Sanmıyorum. Zira bu gerçeği fark etseler önemli bir şekilde lehlerine kullanabilirlerdi. Turizm merkezi yerleşim alanlarında (Örneğin: Bodrum) kıyıları otellerin, özel kişilerin kullanımından çıkarırlar, halkın yararlanmasını sağlarlardı. Daha sakin illerde (Örneğin: Yalova) kıyılara önem verirler, kumunu, çakılını temiz tutar, denizi insanlara keyifle kullandırırlardı. İstanbul’da ise yönettikleri ilçelerin kıyısında İBB’den yetki ister, insanların denize girebileceği şekilde düzenlemeler yaparlardı. Özet olarak tüm kıyıları tüm insanların kullanabileceği şekilde düzenler, idare eder, önemserlerdi. 
 
AKP, tabanını kırmamak için konuya uzak duruyor. CHP, başka konulardan bu konuyla ilgilenmeye zaman bulamıyor. İnsanlar da içgüdülerine göre oylarını kullanıyor. AKP kendilerine oy vermeyen kıyı insanlarının yerine kendilerini koyarak empati yapabilmeli, CHP kendilerine oy verenlere dönüp bakarak onları görebilmelidir. İki parti de şunu bilmelidir ki her camiye giden AKP’ye, her plaja giden CHP’ye oy vermemektedir artık.

Siyasi Partiler denizin farkına varmalıdırlar.
ARİF ATILGAN EYLÜL 2018


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder