20 Ocak 2019 Pazar


KADIKÖY ŞEHREMANETİ BİNASINDA 27 MAYIS 1960 ANISI
Arif Atılgan

1954 yılı sonbaharı.. Bir pazar akşamı.. Tuzla’da Uçaksavar Topçu Okulunda 2 yüzbaşı gece nöbetindedir. Sucuklu yumurta yerler. Dündar Seyhan, Orhan Kabibay.. Yemeklerini yerken memleket meselelerini konuşurlar. Gidişattan mutlu değillerdir. ‘Bu gidişe engel olacağız..’ diyerek masaya tabancalarını koyarlar. Ant içerler. Ertesi gün arkadaşları Yüzbaşı Turan Orkan’a konuyu açarlar. O da aynı düşüncededir. Onlara katılır. Daha sonra da Yüzbaşı Süreyya Yüksel..

Aradan yıllar geçer. Bu hareket ordu içinde gelişir..

24 Mart 1960 tarihinden itibaren Kadıköy’de kaymakam yoktur. Yeni birinin tayini beklenmektedir.

27 Mayıs 1960 günü.. Ordu idareye el koyar. O zamanın deyişiyle ihtilal olmuştur. Kadıköy Şehremaneti Binasında sakinlik ve merak vardır. Bina içinde Kaymakamlık, Belediye, Hükümet Tabipliği, Kaymakam Lojmanı bulunmaktadır.

                                                  Kadıköy Şehremaneti Binası
               
Yukarıdaki 4 kişi binbaşı olmuştur. Her biri başka yerlerdedir. Dündar Seyhan ABD’de, Orhan Kabibay Kadiköy Yeldeğirmeni’nde, Turan Orkan Kadıköy Moda’da, Süreyya Yüksel (büyük ihtimal) Ankara’dadır.

Turan Orkan binbaşı rütbeli subay kıyafetini giyer, evinden çıkar. Şehremaneti binasına gelir. Kaymakamın odasına çıkar. Kaymakam masasına oturur. ‘Kadıköy’ün Kaymakamı benim’ der.

Kaymakamlık yaptığı süre içinde kendisine gelen çeşitli şikâyetlerle ilgilenmiştir. Bunlardan ikisi ilginçtir. Biri İbrahimağa tepesinde yerleşime yakın oba kuran Roman vatandaşlardan o çevrede oturanların şikâyetidir. Romanlar ikna edilerek uzaklaştırılmıştır.. Diğeri Kadıköy parkında oturanların, iskeledeki vapurların kalkarken saldığı istim dumanından rahatsız olmalarıdır. Bu konuyu bahriyelilerden soruşturur. Buharlı vapurlar kalkarken ocağa kömür atılarak fire-up yapılmakta, dolayısıyla fazla duman çıkmaktadır. Buna çare yoktur.  

26 Temmuz 1960'ta yani 1 ay sonra kaymakamlığa tayinle K.Nezih Okuş gelir, Turan Orkan’ın yardımcısı olur.

Önce üst katta ön ortada bulunan balkonlu odada, daha sonra binanın solundaki ön odada birlikte görev yaparlar.

1960 Kasım ayında Turan Orkan 1. Ordudaki görevine döner. K.Nezih Okuş kaymakam olarak devam eder.

1964 yılında başarılı bir yönetici olan K.Nezih Okuş Denizli Valiliğine tayin olur. Kendisini ilk kutlayanlardan biri Turan Orkan’dır. Aralarındaki dostluk yıllarca devam eder.

Turan Orkan doğuda tümen komutanlığı dâhil ülkenin her yanında görev yapar.

1974 yılında İstanbul’da Milli Güvenlik Akademisi Komutanı iken Tümgeneral rütbesiyle emekli olur.

2003 yılında vefat eder.

Ülkemizde doğrusuyla-yanlışıyla acı-tatlı birçok olay yaşanmıştır. Anıları kurcalıyor, kent hafızasını canlı tutmaya çalışıyorum. Kadıköy tarihindeki kaymakamların listesinde Turan Orkan’ın adı yoktur. Ama böyle bir dönem yaşanmıştır. Kent hafızasındaki boşlukları doldurmak bana düşüyor.

Şehremaneti Binası gördükleriyle, yaşadıklarıyla Kadıköy’ün tarihidir. 

ATILGAN BLOG ARİF ATILGAN OCAK 2019

3 yorum:

  1. Gerçekten bilgi çok yararlı oldu benim içinde Kadıköy tarihi ile her yazılan ilgilendirir beni..tşk edrim Arif agbi

    YanıtlaSil
  2. Ben teşekkür ederim arkadaşlar.

    YanıtlaSil