23 Ocak 2019 Çarşamba


MODA’DA BÜYÜK FİKRET VE METİN OKTAY APARTMANLARI
Arif Atılgan

Biri Fenerbahçe’nin diğeri Galatasaray’ın efsane ismi.. Bitişik, ikiz, iki apartmanın tabelasında…

1949-1950 yıllarında Ağabey Sokakta Rum kalfa Haralambos tarafından birbirine bitişik, birbirinin aynı, simetrik iki apartman inşa ediliyor. Kabaca 7’şer m cepheli, 100’er m2 katları ve 30’ar m2 bahçeleri olan, 2+1, 3’er katlı, tuğla yığma taşıyıcı sistemli iki apartman.. Kapı numaraları 5 ve 7.. Binalar bir süre boş kalıyor.

                                 Büyük Fikret Ve Metin Oktay Apartmanları

Kürtyan sülalesi aslen Tokat’lı olup, oradan İzmit’e İzmit’ten Kadıköy Kadife Sokağına gelmiş. Arıcan ailesi Moda Caddesinden Ağabey Sokağa girince sağdaki bahçeli evde oturmakta.

1956 yılında 5 numaralıyı Kirkor Kürtyan Haralambos’tan satın alıyor.

1962 yılında 7 numaralıyı Fenerbahçeli Fikret Arıcan bir Ermeni’den satın alıyor.

Bir süre sonra iki binaya da birer kat ekleniyor.

İki aile yıllarca komşuluk yapıyor. Fikret Arıcan’ın oğlu Gündüz ile Kirkor Kürtyan’ın oğlu Onnik arkadaş olurlar. Gündüz Fenerbahçeli, Onnik Galatasaraylıdır.

Fikret Arıcan uzun süre Fenerbahçe’de futbolculuk ve antrenörlük yapmıştır. O yıllarda kulüp müdürüdür. İki çocuğu Fenerbahçe’nin takım otobüsüyle maçlara götürür. Otobüs içindeki futbolculara Onnik’i gösterip ‘Bakın bu Galatasaraylıdır. Onu Fenerli yapacağız.’ Diyerek şaka yapar. Ancak Onnik, Metin Oktay hayranlığıyla Galatasaraylı olmuştur. Takımını değiştirmez.

Gündüz Arıcan İnşaat Mühendisi, Onnik Kürtyan eczacı olur.

1976 yılında Kirkor Kürtyan vefat eder.

1984-1986 yıllarında Fikret Arıcan Fenerbahçe Başkanı olur.

1990’lı yıllarda Fikret Arıcan kendi tarafının her katını ayrı ayrı satar. Dr. Esat Işık Caddesine taşınır. Satın alanlar Fenerbahçelidir. 7 Numaranın adını Büyük Fikret Apartmanı koyarlar.

                                             Büyük Fikret Apartmanı

1994 yılında Fikret Arıcan vefat eder.

2000’li yıllarda Onnik Bey de kendi apartmanına Metin Oktay Apartmanı koymaya karar verir. Şık bir tabela ister. Mühürdar’da baba-kız çalışan tabelacıyı önerirler. Onlara yaptırır.

                                               Metin Oktay Apartmanı

Onnik Bey diyor ki ‘Beşiktaşa mağlup olursak üzülmem ama Fenerbahçe’ye mağlup olursak kahrolurum.’ Fenerbahçelilerin de Galatasaray’a mağlup olduklarında kahrolduklarını biliyorum.

                                Metin Oktay Ve Büyük Fikret Apartmanları

1950’li yılların mimari tarzını yansıtan iki şirin apartmanın öyküsü bir şeyi kanıtlıyor.. Fenerbahçeli Galatasaraylı, Galatasaraylı Fenerbahçeli olmaz..

Fikret Arıcan ve Metin Oktay’ı saygıyla analım.
ATILGAN BLOG ARİF ATILGAN OCAK 2019

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder