28 Ekim 2018 Pazar


YELDEĞİRMENİ NUH BEY SOKAĞININ ÇOCUKLARI
Arif Atılgan

İlk fotoğrafa bakalım..


1959 yılının mart ayı. Nuh Bey Sokağının çocukları.. Her çocuk gibi futbol topu ile.

Fotoğrafın çekildiği nokta Elmalı Çeşme Sokağının sağdaki Nuh Bey Sokak köşesi.. Sağ köşeden devam eden kâgir binalarda Semih Bayülken, Nedim ve Kazım Günar kardeşler, Taka lakaplı Naci Bostancı oturuyor. Yokuş yukarı bakılınca Halitağa Caddesi ve oradan yukarı Yeşilay Sokağına çıkan Celal Muhtar Sokak görünüyor. Yollar orijinal Arnavut kaldırımı. Büyük taşlarla orta çizgisi belirlenmiş. Yukarıdaki köşeye sonradan yapılan binanın alt katında Halitağa ile Celal Muhtar sokaklarına çıkan L şeklinde pasaj yapılmıştı. Fotoğrafta görünmeyen, o binanın sağındaki arsada top oynardık.

Fotoğrafı çeken Nusret Vuran. Rasimpaşa Spor Kulübünün kurucusu ve Başkanı. 1965-1969 yıllarında Fenerbahçe Voleybol şubesi kaptanı oldu. Fenerbahçe’yi o yıllar uçuran kişi. Ayakta duran İsmail, Yaman ve İbrahim’in babası.. Oturan çocuk Cengiz.. Onun babası Tacettin Orturay. O da Rasimpaşa Spor Kulübünün kurucularından.

Alttaki fotoğraflara bakarsak..



1959 yılının bir bayram günü. Şeker Bayramıysa Nisan, Kurban Bayramıysa Haziran ayı.. Aynı çocuklar. Yeni sokağa çıkmışlar. Kıyafetlerinin temizliğinden belli.. Bu sefer sağ köşedeki kâgir binanın önündeler.

Yaman çok küçük. Diğer 3 çocuğun kıyafetlerinde ortak bir figür var. Kravatları. Üçünün kravatı aynı.. Tam ortasında RP harfleri görünüyor. Rasimpaşa Kulübünün arması. Cengiz'in annesi yapmış bu kravatları.

Gelelim çocuklara. Hepsi babalarının kurduğu Rasimpaşa Spor Kulübünün ruhuna uygun davranmışlar.

İsmail ve İbrahim Vuran kardeşler babaları Nusret Vuran’ın Şube Kaptanlığı zamanındaki müthiş Fenerbahçe voleybol takımının as oyuncuları olurlar. Cengiz Orturay da önce Rasimpaşa Gençte sonra Fenerbahçe’de voleybolcu olur. En küçük Yaman Vuran ise Galatasaray’ın basketbolcusu olur.

                                         İsmail Vuran, Nusret Vuran ve İbrahim Vuran

Gariptir. Onlar, Rasimpaşa Mahallesinin altlarında oturduklarından kendilerini Yeldeğirmenli sanmamışlar. Yine Gariptir. Yeldeğirmenliler de Onları Yeldeğirmenli sanmamışlar. Hâlbuki öz be öz Yeldeğirmenliler.

60 yıl sonra semtimizin tarihini didiklemek bana düşüyor. Keyifle yapıyorum. Bir şeyleri yerli yerine oturtabiliyorsam ne mutlu bana.
ATILGAN BLOG ARİF ATILGAN EKİM 2018

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder