5 Aralık 2018 Çarşamba


VOLEYBOLDA RASİMPAŞA SPOR KULÜBÜ İLE SAİNT JOSEPH LİSESİ İLİŞKİSİ
Arif Atılgan

Saint Joseph Lisesi eğitimin dışında spor alanındaki başarılarıyla da tanınmaktadır. Lise bünyesinden çok sayıda sporcu yetişmiştir.

Saint Joseph Lisesi voleybolda ses getiren başarılara imza atmıştır. Okul içindeki çalışmalara bakıldığında bunun sebebi kolayca anlaşılır.. Her sınıfın 3 adet voleybol takımı olmak zorundadır. Bu takımlarla okulda turnuvalar yapılır. Dolayısıyla neredeyse bütün okulun voleybol oynadığı bir ortamdan okul takımına oyuncu seçilmektedir. Okul takımı, spor örgütlenmesinden sorumlu Fransızca hocası Frer DEnis ile Beden Eğitimi hocası Muzaffer Tunçalp tarafından oluşturulur.

Moda Cem Sokağında Assomption Kilisesine ait olan alanda Saint Joseph Lisesinden Yetişenler Derneği bulunmaktadır. Okulun takımı maçlarını buradaki açık sahada yapar. 

1950'li yıllarda Saint Joseph Lisesi basketbol takımının liglerde yer alması için girişimde bulunulur. Ancak kabul edilmez. Bunun üzerine Kadıköyspor takımı kurulur.

1953 yılında Saint Joseph'li voleybolcuların oynadığı Kadıköyspor İstanbul ve Türkiye şampiyonu olur. Başarılı voleybol takımından Şevket Güventürk ve Oktay Enünlü milli takım forması da giymişlerdir.

1960 ve 1961 yıllarında Sainth Joseph Lisesi İstanbul ikincisi olur.

1963 yılında Saint Joseph ile Rasimpaşa Spor Kulübü arasında ilişki başlar. Rasimpaşa’nın başkanı İskender Çınar, hocası Metin Bıkmaz’dır.

Rasimpaşa, Yeldeğirmeni semtinde Nuh Bey Sokağındaki komşuların kurduğu ve yaşattırdığı bir mahalle takımıdır. Ekonomik durumu rakipleri gibi rahat değildir. Bu sebepten kendi mahallesinden ve okullardan yetişen genç oyuncularla takım kurmayı tercih etmektedir.

Saint Joseph’in başarılı dereceler alması dikkat çekmektedir. Metin Bıkmaz kendileriyle irtibat kurar ve okuldan yetişen oyuncularla öncelikle Rasimpaşa Kulübünün genç takımını oluşturmaya başlar. Aynı oyuncular A Takımında da oynarlar. Bu tarihten sonra Okul takımıyla Rasimpaşa adeta kardeş takım olur.

1964 Yılında Hepsi Saint Joseph’li olan İstanbul ve Türkiye Birincisi Rasimpaşa Genç Takımı. 

Birliktelik sonrası Saint Joseph Lisesinin aldığı dereceler:
1964 İstanbul Birincisi/Türkiye İkincisi
1965 İstanbul İkincisi
1966 İstanbul Birincisi/Türkiye Birincisi
1967 İstanbul Birincisi/Türkiye Birincisi

                          1965 yılı İstanbul İkincisi Saint Joseph Lisesi

Birliktelik sonrası Rasimpaşa Genç Takımı’nın aldığı dereceler:
1964 İstanbul Birincisi/Türkiye Birincisi
1965 İstanbul Birincisi/Türkiye İkincisi
1966 İstanbul Birincisi/Türkiye Birincisi
1967 İstanbul Birincisi/Türkiye Birincisi

            1965 Yılı İstanbul Birincisi, Türkiye İkincisi Rasimpaşa Genç Takımı

Birliktelik sonrası Rasimpaşa A Takımı'nın aldığı dereceler:
1963 Türkiye Üçüncüsü
1964 Türkiye Üçüncüsü
1965 Türkiye Üçüncüsü
1967 Türkiye Üçüncüsü

1960’lı yılların başlarındaki Saint Josephli voleybolcular şunlardır: Ruşen Bahar, Cavit Erkmen, Firuz Kurbanzade, Cengiz Alicanoğlu, Oğuz Gorbon, Perviz Leki, Sami Azrak, Osman İldem, Selim Şenel, Tamer Balcı, Zeren Duman, Nesim Levi, Gün Erte, Ergin Çınar, Mete Erzurumluoğlu.

Sonraki yılarda bu isimlere eklenenler olmuştur..

1964 yılında Bircan Özdeniz, Asutay Yandaş, Şemsettin Üstündağ, Asaf Erem, Bülent Aslan, Haygazer Kellecioğlu, Semih Sadioğlu, Ferdi Tunçman, Nesim Halfon, Nida Tiber, Ergün Sönmez, Enis Sarıkey, Demir Alp Serezli,

1965 yılında Tuna Kavur, Emin Şirin,

1966 yılında İbrahim Vuran, Yalçın Özüekren, Erol Lüleci, Mehmet Toydemir, Ertan Aydın, Demir Sindel,

1967 yılında İsmail Vuran eklenmiştir.

Gün Erte, Ergin Çınar, Mete Erzurumluoğlu, Şemsettin Üstündağ, Tuna Kavur, İbrahim Vuran, İsmail Vuran, Mehmet Toydemir, Yalçın Özüerkin milli takımlarda oynayan oyunculardır.

                1960’lı Yılların Başında Genç Milli Takım. 3’ü Saint Joseph’li.

                             1967 Yılında Saint Joseph’li Milli Oyuncular.

Rasimpaşa ekonomik gücünün yetersizliğinden oyuncularını elinde tutamamaktadır. Çoğunlukla yakında olan Fenerbahçe Kulübü onları keşfederek transfer etmektedir.

1970’li yılların başlarında lige katılan müessese takımlarının ekonomik gücü amatör kulüpleri zora sokmuştur. Rasimpaşa da bu durumdan olumsuz etkilenmiş ve sessizce tarihe karışmıştır. Dolayısıyla Saint Joseph Lisesiyle olan ilişkisi de bu suretle son bulmuştur. 

Saint Joseph Lisesi, sonraki yıllarda 1976 Dünya Şampiyonluğu dâhil olmak üzere yurt içinde ve yurt dışında önemli başarılar kazanmıştır.

Rasimpaşalı ve Saint Josephli eski oyuncularla sohbet edildiğinde hepsi o günleri keyifle anlatmaktadır. ‘Bazen bisiklet yaka fanilaya RP harflerini iliştirip forma yapar, sahaya öyle çıkardık.’ derken gözleri dolmakta, özellikle sıkıntılar içinde kazanılan başarıların daha değerli olduğunu ifade etmektedirler.

Bir kulüple bir okulun sportif ilişkisi.. Tamamen amatörce.. Kadıköy’ün tarihine özenle yerleştirelim.
ATILGAN BLOG ARİF ATILGAN KASIM 2018

Not:
-Kadıköyspor Kulübü 1976 yılında Efes Pilsen’e devredilmiştir.
-Rasimpaşa Kulübünün Başkanı İskender Çınar milli voleybolcu Ergin Çınar’ın babasıdır. Elbistan Başsavcılığı da yapan İskender Çınar,  T.F.F. Üyeliği ve F.B. Haysiyet Divanı üyeliği yapmıştır.
-Bu araşştırmamda bana yardımcı olan Demir Alp Serezli, Şemsettin Üstündağ ve Ferdi Tunçman'a teşekkür ederim.

2 yorum:

  1. Arif bey çalışmanız çok güzel oldu çabalarınıza teşekkür ederim..
    Cengiz Orturay

    YanıtlaSil