10 Haziran 2018 Pazar


KUŞDİLİ ÇAYIRI BASIN AÇIKLAMASI 2018

Kadıköy’ün tam merkezinde bulunan ve 3.derece doğal SİT alanı olan tarihi Kuşdili Çayırı, mahkeme kararlarına, bilim insanlarına ve Kadıköy halkının yoğun itirazlarına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yeniden imara açılmak istenmektedir. Hem de insan sağlığı, şehir planlaması, tarihi ve bilimsel tüm değerleri hiçe sayan “çılgın” bir projeyle.

Kuşdili Çayırı, 1970’li yıllara kadar çınar ağaçlarının gölgesinde, kuş cıvıltılarının kurbağa sesleriyle yarıştığı, kurbağaların kuşlara şakımayı öğrettiği, çimenlerinde yıldız çiçeklerinin açtığı, dere kenarında balıkçıların sadece balık ağlarlarını değil ıstakoz sepetlerini de kuruttukları bir koruluktu. 

1980’li yıllarda Alan önce pazar yeri ilan edildi. Kısa zamanda koruda ağaç, çayırda ot kalmadı. Sonra pazarcıların da elinden alındı, araç parkı haline getirildi.

                                    Kuşdili Çayırı Otopark Alanı Yapıldı

2007 yılında askıya çıkan ilk planda buraya devasa bir AVM önerildi. Bu plan ile o zamana kadar yeşilde kaldığı için kamuya ait olan Alanın mülkiyeti İBB ye geçirilmiş oldu. Koruma Kurulu kararları yok sayıldı. Bazı Kurul üyeleri değiştirildi.  Meslek odalarımız bu konuda hem kamuoyunu bilgilendirdi hem de gerektiği gibi dava açtı. Bilinçli ve duyarlı Kadıköy halkı direndi, bu proje hayata geçirtilmedi.

                                    2007 Yılında Önerilen AVM Projesi

2013 yılında yeni bir plan daha yapıldı. İtirazlar sonucu o plan da uygulanmadı.

27/04/2018 tarihinde yeni bir planın onaylandığını görüyoruz.  Güzelim İstanbul’u beton çölüne çeviren zihniyet, küçük cümle değişiklikleriyle yaptıkları planı askıya çıkararak Kuşdili Çayırının betonlaşması ısrarından vazgeçmedi. 21.05.2018-19.06.2018 tarihleri arasında askıda kalacak olan yeni planda Alan, “altı otopark, üstü park” denilerek Kadıköy halkına cazip ve sakıncasızmış gibi gösterilmek istenmektedir.

                            2018 Yeni Planla Yarısının Altı Otopark Oluyor

Mevcut projeyle yapılmak istenen şudur:

-Alanın yarısının 1.50m altına zemin altı çok katlı otopark, otopark üzerine toprak dökülerek yeşil örtü,

-Zemin üstünün bir bölümünde çok katlı yapılaşma,

-Alanın yarısına yeşil örtü.

Göz ardı edilenler ise şunlardır:

1-İSKİ raporu: İSKİ bu projeye ilişkin verdiği raporda Kurbağalıdere’nin defalarca tanık olunduğu gibi taşma riski taşıdığına dikkat çekmektedir. Raporunda ‘İdaremiz görüşleri dışında herhangi bir uygulama yapılması durumunda meydana gelebilecek maddi manevi olumsuzluklardan İdaremiz sorumlu tutulamaz.’ Cümlesi ile sorumluluğu Büyükşehir Belediyesine aktarmıştır.

Şiddetli bir yağmurun önüne kattığı her şeyi yıkarak afete neden olduğu gerçeği ortadayken bizler,  derenin yanı başında yerin 36 metre altına inilerek yapılacak çok katlı otoparkın su basmasıyla toplu mezara dönüşmesi endişesi taşıyoruz.

İSKİ’nin taşma ve sel felaketini önleyeceği gerekçesiyle 5 yıldır Kurbağalıdere’de ıslah çalışması yürüttüğü bilinmektedir.

2-Sağlık raporları: Kadıköy’de hava kirliliğinin boyutu şu an limitlerin çok üstündedir. Bölgemizdeki hava kirliliği ölçüm cihazları, alarm vermektedir. Bu proje ile binlerce aracın daha kent merkezine gelmesi egzoz gazlarını çok daha fazla arttıracaktır. Dolayısıyla Akciğer hastalıkları, solunum yolu hastalıkları, astım ve benzeri ciddi hastalıklar önlenemeyecek boyutlara ulaşacaktır.

3-Jeoloji raporları: İstanbul’da şiddetli bir depremin her an olabileceğine dikkat çekilirken Kadıköy halkının binalardan uzak durarak toplanabileceği, gerektiğinde bir sahra hastanesi kurabileceği, koordine olabileceği tek toplanma alanıdır Kuşdili Çayırı.

4- Ulaşım planlaması raporları: Başta İTÜ’nün verdiği raporlarda da belirtildiği gibi, bilimsel olarak kent merkezindeki otopark sayısının çoğalması, araç yoğunluğunun daha da artması demektir. Kısaca daha çok otopark, daha çok trafik yoğunluğu getirecektir. Kuşdili Çayırı’nın bir köşesinde faaliyet gösteren itfaiye binasından çıkan araçlar Kadıköy’ün bugünkü trafiğinde bile yangınlara yetişmekte zorluklar yaşarken, bu proje gerçekleştiğinde nasıl yetişecektir?

Araç parkı ve eğlence merkezi konumuna düşürülmeye çalışılan, İstanbul’un en güzel ilçelerinden biri olan Kadıköy’e öngörülen yaşam biçimi bu mudur?

Bir kent merkezinde halkın kolay, ucuz, sağlıklı ve güvenli ulaşımının tek yolu, planlı ve daha nitelikli toplu taşıma araçlarının artırılmasıdır.

5- Arkeolojik raporlar: Tarihi Kuşdili Çayırı’nın altı, antik Khalkedon kentinin 8 bin yıl öncesine ait sırlarını taşımaktadır. Arkeoloji Derneği, doğal SİT alanı olan Kuşdili Çayırı’nın aynı zamanda arkeolojik SİT alanı olması yönündeki raporlarını ilgili kamu kuruluşlarına iletmiştir. Buranın arkeo park olmasını önermektedirler.

6- Danıştay’ın kararı: 2010 yılındaki Danıştay kararlarında Kuşdili Çayırı’nı yapılaşmaya açan planların iptali onaylanmıştır.

                                     Kuşdili Çayırı Tekrar Böyle Olmalı

KADIKÖY HALKININ TARİHİ KUŞDİLİ ÇAYIRI’NA İLİŞKİN MANİFESTOSU!

SAYDIĞIMIZ TÜM BU NEDENLER GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULARAK YERİN ALTINDA VE ÜSTÜNDE YAPILAŞMANIN ÖNÜNÜ AÇABİLECEK HER TÜRLÜ PLAN, ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI VE İBB TARAFINDAN İPTAL EDİLMELİDİR.

BİZLER, KÜÇÜK CÜMLE DEĞİŞİKLİKLERİYLE DURMADAN ÖNÜMÜZE GETİRİLEN RANT PLANLARINDAN BIKTIK.

BU PLANLARIN TÜMÜNÜ REDDEDİYORUZ.

TAMAMI ASFALTLANARAK SIRADAN BİR ARAÇ PARKI GÖRÜNÜMÜNE DÖNDÜRÜLEN 45 DÖNÜMLÜK BU ALANIN, YEŞİL ALANA HASRET KENTİMİZE YENİDEN KUŞDİLİ ÇAYIRI OLARAK KAZANDIRILMASI YÖNÜNDEKİ ISRARIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK HAVAALANI KALDIRILIP YERİNE PARK YAPILABİLİYORSA, BİZİM TALEBİMİZİN GERÇEKLEŞMEMESİ İÇİN HİÇ BİR NEDEN YOKTUR.

KUŞDİLİ ÇAYIRI, ALANA 1m3 BETON SOKULMAKSIZIN ÇAYIR VE KORULUK HALİNE DÖNÜŞTÜRÜLMELİDİR.

DOĞAYI, İNSANI VE DİĞER TÜM CANLILARIN HAKLARINI KORUMAYI İLKE EDİNEN, BU KONUDA SORUMLULUK DUYAN TÜM YETKİLİLERİN VE KAMUOYUNUN DİKKATİNE SUNUYORUZ.

KADIKÖY KENT DAYANIŞMASI
KUŞDİLİ PLATFORMU
KADIKÖY KENT KONSEYİ ÇEVRE VE ALT YAPI GRUBU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder