TUZLA VE KÖFTE
Arif Atılgan
1970’li yılların ilk yarısıydı.. Çalıştığım iş
dolayısıyla zaman zaman bir yerlere gitmek durumundaydım. Yemek konusunda titizimdir.
Bu sebepten kentin çeşitli semtlerinde yemek yiyebileceğim noktalar oluşturmuştum.
Hepsi mütevazı esnaflardı. Örneğin: Karaköy’de seyyar köfteci, Sirkeci’de
seyyar kokoreççi, Mecidiyeköy’de dönerci büfe, K.Çekmece’de Beyti, 4. Levent’te
Pala’nın Yeri, Üsküdar’da Kanaat, şoförümün köyü olan Silivri’nin Çanta Köyünde
el büyüklüğünde kasap köftesi yapan Köy Kasabı gibi. Kriterim lezzet ve
temizlikti.
Tuzla’da da köftecim vardı. O yıllarda sahil
doldurulmadığı için Tuzla’ya E-5 ten gidilirdi. Piyade Okulundan deniz tarafına
dönülür, kıyıdan sağa saparak Tuzla’nın çarşısına girilirdi. Çarşının bir tarafındaki
evler denize cepheliydi. O yıllarda Tuzla’ya balık yemeye gidilirdi.
Köfteci dükkânı kara tarafındaki köşelerden birindeydi.. 1953 yılından beri faaliyette olan Meraklı Köfteci.. Garsonlardan bir tanesi beyaz önlüğüyle, gözlüğüyle, titizliğiyle, hesap yazarken kendine özgü davranışlarıyla dikkat çekiyordu.
Onu bu halleriyle doktora benzetmiştim. Arkadaşlarla doktor diye çağırmaya
başlamıştık.
Meraklı Köfteci
1975 te işten ayrılıp serbest çalışmaya başladım. Artık
iş seyahatlerim olmuyordu. Doğal olarak yemek yerlerime de gidemiyordum. Bu
arada Tuzla köftecileriyle ünleniyordu. Doktor kelimesini de oraya giden insanlardan
sık duyuyordum.
1980 lerin ortalarında Tuzla’ya gittim. Başka bir
dükkânda Doktorun Yeri tabelası vardı. Bizim Doktor açmış.. 2018 yılının mayıs ayında Eski Yeldeğirmenli 5 arkadaş
burada buluştuk. Dükkânın adı Doktorun Köftecisi olmuş. Çalışanlara
Onu sorduğumda ‘tatilde’ dediler.
Genelde Tuzla’ya köfte yemeye gittiğimde Meraklı Köfteciye giderim. Konfor istiyorsam 1994 yılından beri Tuzla'da olan Filizler
Köftecisine..
Köfteyi etten daha çok tercih ederim. Kendine özel bir
karışımdır. Bu sebepten de hileye açıktır. Kasaplardan alınan hazır köfteleri önermem. 1Kg dana kıymaya 300Gr kuzu kıyma ekleyip, içersine yeteri kadar
ekmek içi, rendelenmiş soğan, tuz, baharat koyarak herkes kendi köftesini kendi yapabilir. Fark görülecektir.
Köfte ile tanışmam çocukluğumda annemin tavada
patatesle birlikte kızarttıklarıyla olmuştur. Pikniklerde Kuru Köfte adıyla yenilen..
Doğrusu onu çok sevmezdim. Ama kış mevsiminde sobanın ön-üst kapağını açıp
içeri uzatılan maşanın üzerinde pişirdiklerine bayılırdım. Ateşe damlayan
yağlarının çıkardığı sesten dolayı Cız Bız Köfte adıyla bilinen..
Doktor lakabını koyan Benim. Bu lakap ün kazanmış.. Bir
dükkânın adı olmuş.. O dükkân dolayısıyla başka köfteciler açılmış.. Sonuçta Tuzla
köfteci yeri olarak tanınmış.
Çorbadaki tuzum yadsınmamalı...
ARİF ATILGAN MAYIS 2018
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder