28 Mart 2017 Salı

HARRİNGTON KUPASI
Arif Atılgan

1. Dünya savaşı sonrası, 13 Kasım 1918 de işgal kuvvetleri İstanbul’a girmişti. İşgalci askerler İstanbul’da futbol takımları kurup turnuva düzenliyorlardı. Türk takımlarını yenerek halkın moralini bozuyorlar, kendi morallerini yükseltiyorlardı.

Buna karşın, Kadıköy’de Türk gençlerinin kurduğu Fenerbahçe takımı onlarla yaptığı 50 maçın 41 inde galip gelip 4 ünde berabere kalarak halktan sempati topluyor, insanlarımıza moral aşılıyordu.

1923 yılında Mustafa Kemal, Kurtuluş Savaşını kazanmıştı. İstanbul’daki işgal kuvvetleri gideceklerdi.

İngiliz komutan General Charles Harrington, kendi adına bir kupa koyarak Fenerbahçe ile maç yapmak ve Fenerbahçe’yi yenerek ülkesine moralle dönmek istiyordu. İngiltere liglerinden de takviye yaptıkları çok güçlü bir takım kurmuşlardı.

Kararlaştırılan maça Fenerbahçe kendi kadrosuyla çıkacaktı.

                                                    Harrington Kupası

Maç, 29 Haziran 1923 te Taksim Stadında kalabalık bir seyirci önünde oynandı. Hakem, Avusturya milli takımının eski kaptanı Antonin Kratky idi. İlk devre Fenerbahçe’nin 1-0 yenilgisiyle kapanmıştı. Ancak ikinci devrede coşan Fenerbahçe, Zeki Rıza Sporel’in attığı iki golle maçı 2-1 kazanmayı başarıyordu.

Fenerbahçeli futbolcular uzun süre seyircilerin omuzlarında idi. Galibiyet, Beyoğlu’nda ve daha sonra Kadıköy’de yapılan sevinç gösterileri ile kutlanmıştı.

Lozan Konferansında bulunurken güzel haberi alan İsmet İnönü, Fenerbahçe kulübüne ‘Kutlama Telgrafı’ gönderir.

                                Fenerbahçe Müzesindeki Kupa Yarı Boyumu Geçiyor.

Dünyanın hiçbir kulübünde bulunmayan bu kupa 1MT boyunda, saf gümüşten olup kulübün kazandığı en büyük ve en anlamlı kupadır.
ARİF ATILGAN MART 2017

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder