17 Nisan 2023 Pazartesi

 

KENT MÜCADELESİ ve ÖZEN SİNEMASI

Yıllardır söylerim. Kent Mücadelesi gereği gibi yapılmıyor. Bu sebepten de bugüne kadar elle tutulur bir kazanç sağlanamamıştır. Çünkü: bu mücadele hep başka konulara alet edilmiştir.

Kadıköy’ün en eski sinema binası Yeldeğirmeni’ndeki Özen Sinemasıdır. Burası Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 2. Bölge Müdürlüğünün mülkiyetindedir.

2010 yılında başkanı olduğum Mimarlar Odası Anadolu 1. Bölge Temsilciliği olarak 5 Nolu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna başvuruda bulunduk. Bu başvuruda Özen Sineması’nın korunması gereken kültür varlığı olarak tescil edilmesini talep ettik. Nitekim ilgili kurul taleplerimizi uygun gördü, 26. 08. 2010/ 2753 Karar Tarih ve No su ile Özen Sinemasını tescil etti. Ancak binada daha önce yapılmış düzenlemeler kaldı.

 

Solda Özen Sineması, Sağda TAK haline Sokulmuş Hali.

Daha sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 2. Bölge Müdürlüğü, binayı Kadıköy Belediyesi’ne kiraladı. Belediye kendine göre ek tadilatlar yapıp burayı TAK olarak kullanmaya başladı.

O tarihten beri her kişi ve kuruma, antipatik olmak pahasına burayı yazdım, söyledim. Gündeme getirdim. Koruma Kuruluna şikâyet te ettim. Sonuç alamadım. Üstelik mülk sahibi bildiğim kadarıyla iktidar tarafında, kiracı muhalefet tarafında. Yani siyasi rakip olarak ta birbirlerine dokunmuyorlar. Sonuçta bu bina o tarihten beri yasa dışı kullanılıyor.

Buraya yapılması gereken, Rölöve-Restitüsyon-Restorasyon Projelerinin hazırlatılması, sonra da bu projelere göre restorasyon yapılmasıdır. Yapılmıyor.

Tescil edildikten sonra buraya girenlerin dikkat çekenlerini sıralayayım.

-İki ayrı belediye başkanı döneminde Parti Genel Başkanı,

-Mimarlar Odası Kadıköy Temsilciliği yöneticileri ve yaz dönemi çalışması için hocalarıyla birlikte gelen öğrenciler,

-Çeşitli zamanlarda öğrencileriyle birlikte çalışma yapan akademisyenler (Profesör, Doçent, Asistan),

-Ünlü mimarlar,

-Mimarlık öğrencileri,

-Kitap yayınlatmak isteyen yazarlar,

-Korunmayan bu binada, koruma üzerine ve hatta Yeldeğirmeni’nin korunması üzerine konferans veren kendine Korumacı sıfatı yakıştıran bayan mimar,

-Mimarlar Odasında genel kurul hazırlığı yapan grup,

-13 Nisan 2023 tarihinde İBB İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı’nın düzenlediği Kadıköy Merkez Dayanıklılık Atölyesi toplantısı.

Buraya girenler, birlikte kent mücadelesi yaptığım arkadaşlarım veya kurumlarıdır. Tamamı kent mücadelesi yapmalarıyla tanınmıştır.

Sanal veya STK, birçok grubun içindeyim. Bunların tamamının ilk amacı kent mücadelesidir. Ama Özen Sineması’nı bilmiyorlar, tanımıyorlar. Burayı TAK olarak biliyorlar. Binanın da bu amaçla sıfırdan yapıldığını sanıyorlar. Bilenler de bana çaktırmadan bir kereden bir şey olmaz diyerek içine giriyorlar.

İddia ediyorum… Bu binaya tek girmeyen BENİM.

Kent mücadelesinde ilkeli olmak gerekir. Amaç, yasalar ve kentin çıkarı olmalıdır. Dost, arkadaş, parti, kurum vs aranmamalıdır. Böyle yapılmayan mücadele samimi değildir. Samimi olmayan her şey fark edilir ve ciddiye alınmaz. Sonuç hep hüsran olur. Oluyor da…

Özen Sineması basit bir binadır. 1800’lerin sonlarından beri vardır. Restorasyonu için çok maliyet gerekmez. Sonra yine aynı amaçla veya sinema, tiyatro olarak kullanılabilir.

Lütfen Özen Sineması’nı harcamayalım.

ARİF ATILGAN 2023 NİSAN

http://atilganblog.blogspot.com/2023/04/kent-mucadelesi-ve-ozen-sinemasi.html

https://arifatilgan.wixsite.com/arifatilgan/single-post/kent-m%C3%BCcadelesi-ve-%C3%B6zen-si-nemasi

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder