18 Aralık 2018 Salı


RASİMPAŞA’LI VOLEYBOLCU DEMİR ALP SEREZLİ VE BİR FAİR PLAY ÖYKÜSÜ
Arif Atılgan

1964-1965 Genç Takımlar voleybol sezonu İstanbul’da bitmiş, Rasimpaşa birinci, Galatasaray ikinci olmuştur. İki takım Ankara’daki Türkiye şampiyonasına katılacaktır.

İstanbul’un 1. ve 2. sinin katıldığı Türkiye şampiyonası, diğer bölgelerden de katılan takımlarla iki grup halinde oynanmaktadır. Şampiyon, grup birincilerinin final maçıyla belli olur.

                      Demir Alp Serezli Sakladığı Rasimpaşa Formasıyla.

1965 yılının şubat ayı.. Ankara’da grup maçları oynanmıştır. Birinciler, Rasimpaşa ve Galatasaray’dır.. Finali onlar oynayacaktır.. İki takım İstanbul’da birer defa birbirini yenmiştir.. Bu maç kendi aralarında da final gibidir..

                       Rasimpaşa Genç Takımı Bir Maç Öncesi Seromonide.
             
Selim Sırrı Tarcan Salonu doludur. Oyuncuların yakınlarının da yer aldığı tribünlerde heyecan had safhadadır. Takımlar sahaya çıkar. Sahadakiler de en az seyirciler kadar heyecanlıdır. Maç başlar.

Oynanan 4 set sonunda sonuç 2-2 beraberedir.  5. Set oynanacaktır..

Son set başlar.. İki takım yine yenişemez. Oyun uzamaya başlar. Skor, 15-15, 16-16, 17-17, 18-18, 19-19, 20-20, 21-21’e gelmiştir. Servis Rasimpaşa’dadır. Atılan servisi Galatasaray karşılar ve topu karşı sahaya geçirir.. Rasimpaşa’lı Demir Alp Serezli, kendisine gelen topu arkadaşı Emin Şirin’e kaldırır, Emin Şirin iner ve Galatasaraylılar çıkaramazlar. Rasimpaşa maç sayısı atacaktır. Servisi kazanırsa maç bitecek, şampiyon olacaktır. Rasimpaşa’lı oyuncular moralli ve rahat, Galatasaray’lı oyuncular moralsiz ve tedirgindir.

                       1965 Türkiye Kupası Maçlarından Birinden Görüntü.

Hakem Haluk Tuncay düdük çalmış, oyunu durdurmuştur. Servisi Rasimpaşa’ya da Galatasaray’a da vermez. Demir’i yanına çağırır. Kendisine, ‘Seni tanırım. Dürüst, efendi bir çocuksun. Elin fileye değdi mi, değmedi mi?’ diye sorar.

Maçın heyecanı Demir’e bunu unutturmuştur. Eli fileye o kadar hafif değmişti ki file oynamamıştı bile. ‘Değmedi’ dese kazandıkları servisi büyük ihtimalle sayıya çevirecekler ve şampiyonluğu kutlayacaklar.. Ama yaşamı boyunca vicdan azabı çekecektir.

‘Değdi Hocam’ der.

Bir anda oyuncuların psikolojileri tersine dönmüş, Galatasaray moralli ve rahat, Rasimpaşa moralsiz ve tedirgin duruma girmiştir. Ardından Galatasaray iki servisi üst üste kazanır ve maçı 23-21 bitirerek şampiyon olur.

İki takım da sahadan ayrılamaz. Rasimpaşalılar üzüntüden, Galatasaraylılar sevinçten ağlamaktadır.

Rasimpaşa’nın soyunma odasında ortam, üzüntülü olduğu kadar gergindir. Arkadaşları Demir’e sitem ederler.. Kulüp Başkanı İskender Çınar’ın sesi duyulur.. ‘Arkadaşlar’ der. ‘Yenildiğimiz takım Galatasaray’dır. Ülkenin en büyük camialarından birinin takımı.. Ancak bizler bugün voleybol camiasına çok önemli bir Fair Play olayı yaşattık. Yenilmeyi göze alarak dürüstlükten vazgeçmedik. Bunu bize yaşatan arkadaşımız Demir’e teşekkür edelim. Kazandığımız ikincilik birincilik kadar değerlidir. Hepinizi kutluyorum.’ Der.

İstanbul’a dönerler. Birkaç gün geçmiştir.. Demir Alp Serezli okuduğu gazetenin spor sayfasını açtığında, ‘Voleybol Genç Milli Takımı Açıklandı’ başlığını görür.  Açıklanan isimler içinde kendisi de vardır. Çok sevinir. Milli takıma davet Onun için büyük bir onurdur.

                                          Cumhuriyet Gazetesi Haberi.

Ancak, o sıralarda geçirdiği bir sakatlık ilerlemiştir. Muayeneye gider. Doktorlar spor yapmayı yasaklarlar. Ay yıldızlı formayı giyemez.  

Demir Alp Serezli bugün hala aynı karakterle yaşamını sürdürmekte, gönüllükle görev aldığı STK larda insanlara yararlı olmaktadır.
ARİF ATILGAN ARALIK 2018

Not:
-Rasimpaşa takımı çoğunlukla Saint Joseph’li voleybolculardan oluşurdu. Demir Alp Serezli Rasimpaşa’nın Saint Joseph’li oyuncularından biridir.
-Maalesef final maçıyla ilgili bir fotoğraf  edinemedim.

3 yorum:

  1. Merhaba!
    Grup fotoğrafında en sağdaki metinde bahsedilen Emin Şirin.
    1963-64 sezonunda Rıhtım İskele Sokakta oturan Emin Kemal Özer ve ben de FB basketbol genç takımında İstanbul şampiyonu olup Ankara'ya gitmiştik. Emin sonra A takımda devam etti, ben sporu üniversitenin ağırlığından bırakmak zorunda kaldım.
    Demir Beyi merak ettim. Eğer o tarihte son sınıfta ise, Nemlizade'de oturan, sonra İTÜ Yollar ve Trafik Kürsüsünde profesör olan Güven Öztaş'ın sınıf arkadaşıdır.
    Mehmet Erbudak (erbudak@phys.ethz.ch)

    YanıtlaSil
  2. Pardon, Emin Şirin, bize göre en soldaki, ME

    YanıtlaSil
  3. Evet. Emin Şirin en soldaki, yanındaki Demir Serezli. Emin Özer Fave de Eski Yeldeğirmenliler grubumuzun üyesidir. Ayıca Nemlizadeden voleybolcu Ali Rıza Kurtul da üyemizdir. Güven'i anımsayamadım. Lütfen face grubumuza üye olun.

    YanıtlaSil