6 Aralık 2016 Salı

YELDEĞİRMENİ’NE ÖNERİLER
Arif Atılgan

1 Aralık 2016 tarihinde ESKİ YELDEĞİRMENLİLER gurubunun düzenlediği etkinlikte Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ile bir toplantı yapıldı. Toplantıda Yeldeğirmeni semti için neler yapılabileceği konuşuldu. 



Öneriler şu ana başlıklarda toplanabilir:
1- Karakolhane Caddesinden Tramvay geçirilmeli: Bu cadde yıllarca Kadıköy’ü Üsküdar’a bağlayan ana aks olmuştur. 1950 lerde sahil doldurulup tren yolu üzerine köprü yapılınca bağlantı oradan sağlanmış. Yeniden tesis edilirse, nostaljik olmasından başka tarihi anımsatır ve çok yararlı olur. Sırasıyla Rıhtım, Şahap Gürler, Karakolhane, Yavuztürk, Söğütlüçeşme Caddelerini takip ederek ring yapan bir hat olabilir.

2- Ayrılık Çeşmesi Sokağının tescili: Sokak bir an önce bütün olarak tescil edilerek korunmalı. Geç kalınırsa vatandaşlar kendiliğinden evlerini tadil ederken yanlışlıklar yapılabilir. Sokak, dokusunu kaybedebilir.

3- Özen Sinemasının restorasyonu: Sinemamız Kadıköy’ün günümüze kalmış tek eski sinema binasıdır. Tescillidir. Restore edilerek tekrar eskisi gibi sinema haline sokulmalıdır. Sinema, tiyatro, çeşitli etkinlikler için kullanılabilir.

4- Sokaktan Çocuk Oyun Alanı yaratılmalı: Osmangazi İlkokulu ve Kemal Atatürk Ortaokulunun olduğu İskele Sokak Osmangazi Okulundan tren yoluna kadar trafiğe kapatılarak Çocuk Oyun Alanı yapılmalı. Zor olursa en kötü ihtimal hiç değilse Yeldeğirmeni Sokakla Taşlıbayır Sokak arası trafiğe kapatılmalıdır. Kapatılan bölüm orijinal Arnavut kaldırımı döşenmelidir. Çocuklar eski tarihlerdeki gibi sokakta oynamanın tadına varmalıdırlar.
Yeldeğirmeni’nde başka sokaklar da bu anlamda yayalaştırılmalıdır. Zira mahallede park yoktur.

5- Yeme-İçmecilerin olacağı cadde sokaklar plana işlenmeli: Başta Karakolhane Caddesi ve Duatepe Sokağının deniz tarafı yeme-içmecilerle kaplanmıştır. Buralardaki sokak ağızlarında da belli mesafeler Yeme-İçmeci olarak plana işlenmelidir. Dolayısıyla sokak içlerinin ikametgâh alanı olarak kalmaları sağlanmalıdır. Yeme-İçmeci olarak düşünülen başka cadde-sokak varsa onlar da şimdiden tespit edilmeli, plana işlenmeli. Ticaret ve ikamet alanları belli olmalıdır.

Bunların dışında gerek Belediyenin gerek Kaymakamlığın görevleri içine girecek çeşitli konular bulunmaktadır. Ancak ne yapılırsa yapılsın ana fikir, Yeldeğirmeni semtinde mahalle yaşantısının devam etmesi olmalıdır.
ARİF ATILGAN Aralık 2016




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder