18 Ekim 2016 Salı

Yeldeğirmeni

YELDEĞİRMENİ SPOR KULÜBÜ
Arif Atılgan

Yeldeğirmeni Spor Kulübü 10 Haziran 1951 tarihinde mahallenin sporsever gençleri tarafından kurulmuş. Kulübün ilk adresi Rasimpaşa Mahallesi, Rıhtım İskele Sokak No 73 olup, tescil edilen renkleri Bordo-Beyazdır.

Kurucular, Orhan Yücer, Dr Memduh Eren, İrfan Eralp, Hadi Ballı, Mesut Tükelman, Aleko Vafiadis ve İlhami Erkural’dır. Kuruluş amacı, gençleri spor yapmaya teşvik ederek maddi ve manevi yeteneklerini geliştirmek, geleceğe daha yararlı, başarılı fertler yetiştirmektir. Faaliyet alanları futbol, basketbol, voleybol, güreş ve bokstur.

1952 yılında liglere katılmak için Beden Terbiyesi İl Müdürlüğüne başvuruda bulunulmuş. Başvuru kabul edilmiş ve Amatör Futbol 4. Kümeden liglere katılma hakkı kazanılmış. 1 yıl gayri federe faaliyet gösteren Kulüp artık federe olmuş, amatör liglerde boy göstermeye başlamıştır.

Birer yıl arayla 4. Kümede şampiyon olup 3. Kümeye, 3. Kümede şampiyon olup 2. Kümeye geçer. 2. Kümede de 3 yıl sonra şampiyon olup 1. Amatör Kümeye geçer.

Yeldeğirmeni Spor Kulübü kurulduğu günden itibaren birçok başarıya imza atmıştır. Birincilikler, şampiyonluklar ve kupalar kazanmıştır. Ancak bir tanesi vardır ki hepsinin önüne geçmektedir. 1980-1981 sezonunda kazanılan Amatör Ligler Türkiye Şampiyonluğu.. Bu kadroda yer alan arkadaşlarımıza, semtimizde topa ayağını dokundurmuş herkes gıpta etmiştir.

                                                     Türkiye Şampiyonu Kadro

Takımımız, önce Adapazarı ve Kocaeli’ndeki grup şampiyonalarına katılmış, burada şampiyon olmuş, daha sonra Ankara’da Muğla Sporla oynadığı final maçını 2-1 kazanarak AMATÖR LİGLER TÜRKİYE ŞAMPİYONU olmuştur. Bu şampiyonluk, mütevazı mahallemiz için Galatasaray’ın Avrupa Şampiyonu olması, Fenerbahçe’nin Avrupa’da yarı finale kalması, Türk Milli Takımının Dünya üçüncüsü olması kadar önemlidir.

                                    Türkiye Şampiyonluğu Maçından Bir Görüntü

Yeldeğirmeni Kulübünde kuruluşundan itibaren başkanlık ve yöneticilik yapmış değerli dostlarımız vardır. Büyüğüm, akranım, küçüğüm.. Verdikleri emekler için hepsine teşekkür ediyor ve hepsini saygıyla anıyorum.. İkisinden bahsetmek istiyorum.

Orhan Yücer: 1960 lı yılların unutulmaz başkanıdır. Kulübün ihtiyacı olduğunda kimseye bir şey söylemeden evinin eşyalarını satmıştır. Yeldeğirmeni Spor Kulübü denildiğinde ilk akla gelen isimdir.

Orhan Kaya Tok: Amatör Ligler Türkiye Şampiyonu olunan dönemin başkanıdır. Saha içinde ter akıtan oyuncular kadar O da saha dışında ter akıtmıştır. Maddi manevi her çeşit fedakârlıklarda bulunmuştur.

Spor Kulübünün kuruluşundaki isimlerden rahmetli Mesut Tükelman, Uzunhafız Sokaktan arkadaşlarım rahmetli Gürel ve kardeşi Meral’in babasıdır. Onu futbolla çok ilgili değil diye bilirdim. Hâlbuki kulübün kurucuları arasındaymış. Diğer yandan futbolla ilgisi olmayan mimar arkadaşım Tanju’dan da babası Celal Aktaşlı’nın 1950 li yıllarda kulüpte yöneticilik yaptığını öğrendim. Buradan belli oluyor ki semtimizde yetişmiş her kişi görev sırası geldiğinde tereddüt etmeden Spor Kulübümüze hizmet etmiştir.

Yeldeğirmeni Futbol Takımı 2019-2020 İstanbul 1. Amatör Lig 14. Grupta Şampiyon oldu. 12 Ocak 2020 Pazar Günü Dudullu Stadında yapılan maçta Taşdelen Sporu 3-1 yenerek hedefine ulaşmıştır.

Yeldeğirmeni Spor Kulübü Ekibi 11 Ocak 2020 de Şampiyonluk Maçı İçin Kampta

Yeldeğirmeni Spor Kulübü, diğer spor kulüpleri gibi kentte boş arsalar olduğu yıllarda en keyifli ve sorunsuz dönemlerini yaşamıştır. Arsalar, oyuncu yetişmesi ve antrenman yapılması açısından büyük kolaylıktı. Ayrıca arsadan yetişen oyuncuların topa yatkınlığının daha fazla olduğu da herkes tarafından kabul edilmektedir. Bugün arsalar yok artık. Oyuncular halı sahalarda, tesislerde yetişmektedir. Antrenman yapmak için yer bulmak sorundur. O zaman da çaresiz kalan spor kulüpleri başkalarına devredilmekte, kuruldukları semtlerden uzaklara taşınmaktadırlar.

Konunun içinde olanlar bu durumun ne kadar acı verici olduğunu bilirler. Dileğim, Yeldeğirmeni Spor Kulübümüzün hep semtimizin kulübü olarak var olmasıdır.
ARİF ATILGAN EKİM 2016


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder