31 Ekim 2016 Pazartesi

Yeldeğirmeni

DALLAS VE MEKÂN MEYHANELERİ
Arif Atılgan

Bu kitapta yazdıklarım 1970 li yıllara kadar olan yaşantıya aittir. Ancak yeni tarihli iki mekân vardır ki onlardan bahsetmeden Yeldeğirmeni öyküsünü bitirmek haksızlık olur. Dallas ve Mekân meyhaneleri.

1970 li yıllarda hareketlenen yapılaşma ile semtin demografik yapısı değişmeye başlamıştı. Bu değişimden ilk etkilenen, öteden beri semtte yer alan üç klasik meyhane olmuştur. Halit, Abdullah, Reşat amcaların meyhaneleri kapanmak zorunda kalmışlardı. Zira onların müşterileri ya yaşlanmış ya da semti veya dünyayı terk etmişlerdi.

1960 lı yıllarda çocuk yaşta olanlar 1970 li yıllarda büyümüşlerdi. Onları sadece Nedim’in Kahvesi kesmiyordu. Akşam saatlerinde takılacakları içkili bir mekân arıyorlardı.

Bu anlamda 1980 li yılların başında önce Mekân açılmıştı. Mekân, Karakolhane Caddesinde eski İş Bankasının bitişiğinde, daha önce kasap olan dükkanda idi. Burayı Nedim’in Kahvesinde bir dönem ocakçılık yapan Tahir Artüç’ün yeğeni Engin Cüran açmıştı. Kadıköy’de Münih Birahanesinden tanıdığımız Ali ve Hasan isimli garsonlar da buradaydı. Bugün yine semtin çocuğu Ali Demirbaş işletmektedir.

                                                  Mekân Meyhanesi.

Mekân’dan kısa bir süre sonra da Sivaslı iki kardeş tarafından Dallas açılmıştı. Dallas, Duatepe Sokakta daha önce Hasan Polo’nun manavının olduğu parsele yapılmış olan binanın altında idi. İlk yıl iş yapmayınca, 1981 de semtin sevilen iki kişisi Süleyman Sipahi ve A. Haydar Akbal (Arap) burayı devralmışlardı. 1983 yılında da Süleyman Sipahi’nin hissesini yine semtin sevilen bir kişisi olan İbrahim Güven devralmıştı. 

Dallas, İbrahim-Haydar ikilisiyle ünlü olmuştur.

                                                    Dallas Meyhanesi.

Nedim’in Kahvesinde takılanlar akşam Dallasa geçerler iki tek atıp eve giderlerdi. Bazıları devam ederdi. Maç gecelerinde önceden rezervasyon yapılırdı. Meyhane tıklım tıklım dolardı. Dükkânın içi klasik masa tipinde değildi. Taburelerde oturulan yüksek bankolar vardı. Biraz birahane olması, biraz da içinin darlığı sebebiyle bu tefriş yapılmıştı sanırım.

İki meyhane de zamanın modasına uyarak birahane adıyla açılmışlardı.

Mekân’da fazla tanıdığım yoktu. Dallas’takilerin hepsini tanıyordum. Bu sebepten Mekân’a gittiğim zamanlar sayılıdır. Fırsat buldukça Dallas’a giderdim. Seyrek gittiğim için olsa gerek arkadaşlarım özel ilgi gösterirlerdi. Burada TV den maç seyretmek stadyumda seyretmekten daha keyifli oluyordu. Normal zamanlarda ise tüm meyhane tek masa gibi olurdu. Zaten meyhanelerin keyfi de budur ya..

2010 yılında Haydar’ı kaybettikten sonra İbrahim de dükkânı bıraktı. Şimdi Haydar’ın oğlu Erdem işletmeye devam ediyor. Görüldüğü gibi zaman içinde Dallas’ın sahiplerinde değişiklikler olmuş. Değişmeyen tek kişisinin garson Mehmet olduğunu belirtmekte yarar vardır.

Her iki meyhane de günümüzde hizmete devam etmektedir. Anılarıyla..
ARİF ATILGAN EKİM 2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder