7 Mayıs 2017 Pazar

HAYDARPAŞA GARI’NDAKİ EJDERHA HEYKELLERİ
Arif Atılgan

Gar binasının iki kulesinin en üst pencerelerinin olduğu katta dörder adet ejderha heykeli bulunmaktaymış. Gül desenli taşların üzerinde duran ejderha heykelleri eski fotoğraflarda fark edilmektedir.

                                         Eski Fotoğrafta Ejderha Heykelleri

1976 yılında binada genel bir restorasyon çalışması yapılmıştı. Bu çalışmada cephedeki tahrip olmuş taşlar çürütme tekniği ile yerlerinden çıkarılmışlar, atölyede yenileri yapılıp boş kalan yuvalarına monte edilmişlerdi.

                                           Gül ve EJderha Heykelleri

Çürütme tekniğinde önce taşın kalıbı alınıyor. Sonra kenarlarından itibaren oyularak yerinden çıkarılıyor. Daha sonra atölyede aynısı yapılıp yerine monte ediliyor.

Ejderha heykellerinin kaideleri olan gül desenli taşlar da aynı teknikle çıkarılmışlardı. Gül desenli taşların bir tanesinin çürütülerek çıkarılıp yenisinin dışarıda bir usta tarafından yapılıp yerine monte edilmesinin 45 gün sürdüğünü öğrenmiştim.

Doğal olarak heykeller de yerlerinden sökülmüşler. Ancak ejderha heykelleri tekrar yerlerine konmamışlar. Günümüzdeki fotoğraflarda sadece kaidelerinin bulunduğu belli olmaktadır.

                                           Yeni Fotoğrafta Ejderha Heykelleri Yok

2007 yılında Haydarpaşa kitabımı yazmak için Gar’da yaptığım araştırmalarda bazı yetkililerden bu bilgiyi öğrenmiştim.. Belki de sırrı..

Gül ve Ejderha.. Belli ki bir anlam ifade ettikleri için orada düşünülmüşlerdi.

Haydarpaşa Gar’ının kulelerinde artık ejderha heykelleri yok. Gariptir, bunu benden başka söyleyen de yok.
ARİF ATILGAN MAYIS 2017


1 yorum: