29 Temmuz 2016 Cuma

YALOVA VE YALOVALILAR
Arif Atılgan

Yaşadığımız son yerel seçimde Yalovalılar beni şaşırtmıştı. Seçime 2-3 ay kala 2-3 defa fikir değiştirdiklerine şahit olmuştum. Yalovalılar AKP li başkan adayını istemediklerini söylüyorlar ama nedeni konusunda elle tutulur bir şey söyleyemiyorlardı. Duyulabilen tek eleştiri AKP li başkan adayının bir kısım esnafla ters düştüğü idi.

Belediyede meclis çoğunluğunu AKP li adaylar, başkanlığını CHP li aday kazanmıştı.

Hâlbuki yıllardır, iktidar hangi partideyse Yalova’da belediyeyi o parti kazanırdı. Bu sefer öyle olmamıştı. Yalova’nın dışında gibi görünüyorsam da herkesten daha eski Yalovalıyımdır. Babam ile CHP li milletvekilinin ve CHP li belediye başkanının babaları 1924 mübadelesinde Yunanistan’daki Drama’nın Demirciören köyünden Yalova’ya birlikte gelmişler. Belediye başkanıyla akrabalığım bile varmış buradaki akrabalarımın söylediğine göre.

Belediye seçimlerinin üzerinden iki yıl geçti. Yarı İstanbul’da yarı Yalova’da yaşayan biriyim. Kenti, çevreyi bilen bir mimar olarak Yalova’da olumlu anlamda değişim, gelişim olduğunu görüyorum. Üstelik belediyenin ekonomik sıkıntısı olduğunu da duyuyorum.

                                         Yeniden Çiçeklendirilen Kent Meydanı

Göze batan gelişmeler şunlardır:
-Önce belediye binası insanı saran hale sokuldu. Düzenlendi, dekore edildi.
-Sahil ve kumsalın yüzü gözü açıldı. Alandaki özel çocuk oyun parkları vs iki iskele arasında oluşturulan lunaparka aktarıldı.
-Deniz daha temiz. Kumsaldaki çer çöp ve kıyıdaki yosunlar her sabah temizleniyor.
-Trafik bazı güzergâh değişiklikleriyle eskisinden iyi hale getirildi.
-Trafik ışıkları Yalova’ya özel hoş görüntülü yapıldı. Direk boyunca yanıyorlar.
-Yaşar Okuyan Bulvarındaki her aracın her tarafa dönebildiği iki kavşak sorunsuz hale getirildi.  
-Kent meydanı çağdaşlaştırıldı. Çiçekliklerle düzenlemeler yapıldı. Heykellerin dibindeki bazı mezbelelikler ortadan kaldırıldı.
-Yol kenarlarına atılan molozlar artık görünmüyor.
-Park yapımına ağırlık veriliyor.
-Dere hoş bir görüntüye kavuştu. Dereye atılan çer çöp belediye tarafından temizleniyor.
-Yeni açılan sokaklara hemen taş döşeniyor, toprak çamurlu sokak yok.
-Bütün cadde ve sokakların iki yanındaki kaldırımlara çınar ağacı dikildi. 4-5 yıl sonra bu ağaçlar Yalova’ya müthiş bir güzellik, serinlik ve karakter kazandıracak.
-Bu yaz sular kesilmedi.
-Ramazan ayında her kesimi mutlu edecek etkinlikler yapıldı.
-Sahilde özürlüler için soyunma, duş tesisi yapıldı.
-Sinekle mücadele için ilaçlama yapılıyor.
Eleştirilecek konular da var ama onları önerilerimle birlikte başka zaman yazacağım.

                                            Geçen Yıl (2015) Sahilin Durumu

  
                                                Bu  Yıl (2016) Sahilin Durumu

Aslında Yalova’nın fonksiyonu belli değil. Kent kimliksiz. Sanayi mi? Ticaret mi? Tarım mı? Turizm mi?. 1/25.000 lik planlarda ‘Hizmet’ denmiş yarım ağızla ki o da kimliksizliktir aslında. Deprem sonrasında hasarlı binalarda öğrenciler kalır düşüncesiyle üniversite şehri yapılmak istenmiş ama o da tam tutmamış sanki.

                                         Sahilde Özürlüler İçin Soyunma, Duş Tesisi

Anlatmak istediğim, iki yıl öncesine göre Yalova’nın olumlu bir değişim gösterdiğidir. Belediye Başkanını ve yönetimini takdir etmek gerekir.

Ancak bu sefer de Yalovalılar şimdiki başkanı beğenmiyorlar. Kiminle konuşsam Onu eleştiriyor. Başkanın yakınlarından, çalışanlarından bile bu tip konuşmaları duyuyorum. Üstelik yine elle tutulur bir şey söyleyemiyorlar. En akılda kalanı, yaşadığı apartmanın alt katında oturmaya devam etmesi.

Öte yandan Belediyenin yaptığı işleri iyi tanıtamadığı belli oluyor. Örneğin: Bağlarbaşı Mahallesi ve Ovada yaşayanlar eskiden Devlet Hastanesine iki minibüs değiştirerek gidebiliyorlardı. Şimdi belediye otobüs koymuş. Tek vasıtayla gidiyorlar. Ama bu hizmet tanıtılmamış. Bazı kahvelerin camına tarife yapıştırttım. Böyle bir hizmet törenle başlatılmalı, bütün kahve, lokanta, market vs nin camlarına tarife yapıştırılmalıydı.

Bir de Yalovalılar kusura bakmasın, henüz kentlileşememişler. Kamusal hizmetler yerine kendilerine kişisel küçük bir ayrıcalık yapılması onları daha mutlu etmekte.

Ancak benim tespitim bunlardan öte bir durum olduğudur. Yalovalıların ayarlarıyla oynanmış sanki. Düşünceleri çok çabuk değişiyor. Kolay etkilenir olmuşlar. Bildiğim eski Yalovalılar yok artık.

Yalova kentleşirken, Yalovalılar kentlileşmeyi öğrenmeli.
ARİF ATILGAN TEMMUZ 2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder