13 Mayıs 2015 Çarşamba

Haydarpaşa



LOKOMOTİF VEYA VAGONUN YÖNÜNÜN ÇEVRİLMESİ
Arif Atılgan

Bilindiği gibi tren dizisi önde çekici lokomotif, arkasında ise çekilen vagonlar şeklinde oluşmaktadır. Özellikle ilk ve sonuncu olan istasyonlarda lokomotif veya vagonların istikamet değiştirmeleri ihtiyacı doğmaktadır. Yani lokomotifin vagon dizisinin diğer tarafına geçerek ters istikamete gitmesi gerekmektedir. Bu durumlarda trencilerin kullandığı üç değişik yöntem bulunmaktadır.

Ancak günümüzde çoğunlukla banliyö hatlarındaki tren dizilerinin başında ve sonunda çekici lokomotifler bulundurarak bu iş pratik hale getirilmiştir.

a) PLAKTORNA

Plaktorna lokomotif veya tek vagonun yönünü çevirmeye yarayan bir nevi dönen plaktır. Bu tesisler genellikle lokomotif depolarının içersinde bulunmaktadırlar.

                                                            Haydarpaşa’da Plaktorna

Haydarpaşa’da Plaktorna Tesisi dizel lokomotifler için kullanılan deponun önünde bulunmaktadır.
                                                           

b) ARMUT HATTI

Armut Hattı, tren dizilerini ters yöne çevirmek için inşa edilmiş olan büyük bir armut şeklindeki hattır.

                                                          Haydarpaşa’da Armut Hattı

Haydarpaşa’da Armut Hattı, Behiç Bey Lojmanlarının önünden ve lokomotif depolarının arkasından dolanarak İbrahimağa Alt Geçidine paralel bir şekilde mevcut demiryolu hattının altından geçerek yolcu vagonlarının park sahasına ulaşır. Burada başlangıç noktasına gelen tren dizisi geri geri giderek diğer noktada tersine dönmüş olur. Dolayısıyla yeni seferde koltukların ters gitmemesi de sağlanmış olmaktadır.
                                                 
c) MÜSELLES

Üçgen anlamına gelen Müselles Sisteminde ise alanda büyük bir üçgen hat oluşturulmaktadır. Bu üçgenin uzun kenarlarından birine gelen tren dizisinin lokomotifi bulunduğu yerden geri geri giderek üçgenin diğer uzun kenarından üçgen alanın dışına çıkar. Daha sonra kavisli olan üçgenin küçük kenarından dönerek diğer kenarda bekleyen tren dizisinin ters tarafına geçmiş olur. En son olarak ta geri geri giderek tren dizisine bağlanır.

            Eskişehir Enveriye İstasyonundaki Müselles (Behiç Erkin’in Mezarı da Buradadır) 

Müselles Sistemi Haydarpaşa’da bulunmamaktadır. Bu sistemden özellikle Eskişehir Enveriye İstasyonu gibi kavşak istasyonlarında yararlanılmaktadır.
ARİF ATILGAN HAYDARPAŞA KİTABI 


              














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder