21 Aralık 2017 Perşembe

Yeldeğirmeni

DENİZ OTELİ
Arif Atılgan

1906 tarihli haritalarda, burada 2 katlı ahşap ev görünmektedir. Sokağın üst tarafında doğup yaşamış Prof. Dr. Semavi Eyice ‘O evde Rum kadınlar otururdu, 1940 lı yıllarda 900TL’ ye satılmıştı. Ucuz sayılırdı.’ Demektedir.

1960’lı yılların başında ahşap ev yıkılarak onun yerine otel inşaatına başlanır. Ancak 1. Kat betonunda inşaat yarım kalır.

1967 yılında inşaat bu haliyle satılığa çıkarılır. Devlet müteahhitliği yapan Mucip Özgür Anadolu’da inşaat yapmaktadır. Kadıköy’de bir yerde yemek yerken yanındaki arkadaşı kendisine bu satıştan bahseder. Mucip Bey ertesi günü görüşmeye gider ve yarım kalmış otel inşaatını satın alır.

1 yılda (zemin + 5 kat) 50 odalı otel inşaatı bitirilir. Mucip Bey ‘Otelcilikten biz anlamayız’ diyerek bitmiş oteli satılığa çıkarır. Gelenlerden anlaştığı bir müşteri, parasının eksik tarafını tamamlamak için memleketine tarla satmaya gider. Ancak 1 ay içinde gelmeyince Mucip Özgür, henüz lise öğrencisi olan çocukları ile inşaatçılığın yanında otelciliğe de başlar.

                                                            Deniz Otel 2017
  
1968 yılıdır. Otelcilik işini Mucip Özgür ve 4 çocuğunun ortak olduğu aile şirketi yapacaktır. Çocuklardan Salih ve Falih kardeşler babalarıyla otelde çalışırlar. Haydarpaşa Lisesinde okurken otelde de çalışıp aldıkları bahşişlerle kendilerine harçlık çıkarırlar.

İlk yıllarda karşı köşedeki DDY nin arsasını gelen müşterilere otopark yapmak için kiralarlar. Ancak hiç kullanılmayınca ertesi yıl kiralamazlar.

Haydarpaşa Garındaki taksicilere otele müşteri getirdiklerinde 1TL bahşiş verirlermiş. Otel o kadar hoşmuş ki Anadolu’dan gelen bir aile ayakkabılarını çıkarıp odaya girmiş.

                                                  Deniz Otel Eski Yıllarda

Özellikli müşterileri de olmuş. Milletvekili İhsan Ada hiç evlenmemiş, otelde 25 yıl kalmış. Emekli bir hâkim 17 sene, Ankara Yeni Tanin Gazetesi sahibi Burhanettin Göğen 10 sene otelde kalmışlar. Eşiyle kavga edip otelde kalan, görevlilere evinin telefon numarasını vererek kendisinin burada kaldığını söyletip barışma ortamı sağlamaya çalışanlar olurmuş.

Bir aile 25 yıl sonra otele gelmiş. Resepsiyondaki görevliye durumu anlatırken otel sahibi Falih Özgür görevlinin arkasında bir evrak arıyormuş. Bankoda müşterinin kimliğini görmüş. Onlara belli etmeden müşteriyi anımsamış gibi ismiyle hitap edince müşteri ağlamaya başlamış.

Bir müşteri otelde 10 gün kaldıktan sonra ‘Burası iyi yönetilmiyor’ demiş. Daha sonra Otele müdür yapılmış.

Orada balayını geçiren bir çift yıllar sonra gelip oğulları Deniz’i tanıştırmışlar.   

1979 İndependenta Şilebinin patlaması, 1996 1 Mayıs gösterileri otelde heyecan yaratan olaylardır. Karşı köşede bulunan metruk durumdaki Beria Hanım Evini tinerciler yaktıklarında otelin 4. Katından su fışkırtarak söndürmüşler.    

Deniz Otelinin önemli özelliklerinden biri Kadıköy’de adres tarif edenlere röper noktası olmasıdır. Falih Bey, Kadıköy Adliyesinde savcı olan arkadaşının yanında sohbet ediyormuş. Odaya başka bir savcı girmiş. Falih Bey, gelen kişiye Deniz Otelinin sahibi olarak tanıştırılınca o kişi ‘İnsanlar adres tarif ederken Deniz Otelini geçince, Deniz Oteline gelmeden, Deniz Otelinin önü diyor. Ben de bu otelin sahibini merak ediyordum.’ Der.

Mucip Özgür 1997 yılında vefat etmiştir. Çocukları işe devam etmektedir. Aile şirketi olan Otel, çalışanlarıyla da bir aile gibi olmuştur.

Otelin inşaatının yarım kaldığı zamanları iyi anımsıyorum. Beton kolonlar ve üzerindeki tabliyesi ile 1 kat vardı. Özellikle merdivenin basamaksız eğik hali ilgimi çekerdi. Boş inşaatta oyun oynarken oradan çıkmak inmek hoşuma giderdi. Yıllar sonra mimar olup inşaatlar yapmaya başladığımda, merdiven kalıpları yapılırken hep Deniz Otelinin o basamaksız merdiven tabliyesi aklıma gelirdi. Ama en güzeli, 2017 yılında Evvel Zaman İçinden YELDEĞİRMENİ kitabımın imza gününü bu otelin lobisinde yani oyun oynadığım mekanda yapmış olmamdır.

                                    1965 Yılında Otel 1. Kat Betonunda

Deniz Oteli Yeldeğirmeni’ndedir. 50 yıllık geçmişiyle Kadıköy’ün günümüzdeki en eski otelidir. Ondan önce var olan otellerin hiçbiri bugün faaliyette değildir.
ARİF ATILGAN ARALIK 2017

3 yorum: