21 Şubat 2014 Cuma


ALMAN OKULU (OSMANGAZİ İLKOKULU)
Arif Atılgan
 

1906 yılında başlanan Haydarpaşa Garı İnşaatı için Kadıköy’e gelen Alman mühendisler, mimarlar kendi çocukları için bu okulu yaptırmışlardı. 1902-1914 yılları arasında inşa edildiği bilinen okul büyük bir ihtimalle safha safha yapılmıştı. Haydarpaşa Gar Binası’ndan esinlenmeler hissedilen bu bina Gar İnşaatı’ndan artan malzemeler ile yapılmıştı. 48 öğrenci ile eğitime başlayan okulun mülkiyeti o yıllarda Haydarpaşa Garının ilk Müdürü Edouard Huguenin üzerindedir. 134.000 Mark bedele mal edilen okulun projelerini mimar Schwatlow bedelsiz hazırlamıştır. Okulun ilk yıllarında anaokulu ile dört sınıf bulunmaktadır. Buna karşılık öğretmenler için lojman vs tesisler de bulunuyormuş.
 
 
1918 yılında 1.Dünya Savaşı bittiğinde mağlup taraf olan Almanların ülkemizi terk etmesiyle bu okul Osmanlı-İngiliz Mektebi olmuştu. Zira artık Kadıköy’e; özellikle Haydarpaşa’ya İngilizler yerleşmeye başlamıştı. Ancak 1935 yılında diğer tüm yabancı okullar gibi bu okul da Türklere bırakıldı. Maarif Vekâleti’nin Almanlardan 35.000 TL karşılığı satın aldığı bu okul daha önce paralı olduğu için ilk Türk Koleji unvanı ile eğitimine devam etmişti. 1940 yılında ise normal okul statüsüne geçerek 11. İlkokul adını almıştı.

 
1950 yılında Osmangazi İlkokulu adını alan bu şirin eğitim yuvası, bugünde bu isimle hizmetine devam etmektedir.

Yani bu okul, eğitime başladığı ilk günden itibaren sırasıyla Almanlara, İngilizlere ve Türklere ev sahipliği yapmıştır.
ARİF ATILGAN (Yeldeğirmeni Kitabı)

 

 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder